Oroszország óriási csapást mért az ukrán infrastruktúrára, Ukrajna több fontos helyről is kivonul

oroszország, ukrajna, háború, konfliktus, 2024. 05. 02.
Sárkányfogaknak nevezett harckocsi-elhárító rendszer betontüskéit rakják le egy új védelmi vonal kiépítésén a kelet-ukrajnai Harkivi területen, az orosz határ közelében
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 804. napjáról.

 

04:23
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:30
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

A politika után jön a logisztika

"Mindent megteszünk, hogy több fegyvert biztosítsunk harcosainknak. Megbeszéltük a partnereink beszerzését is – a szállítási időt, valamint a fegyverek és lövedékek tényleges átvételének felgyorsítását. A politikai döntéseket valódi logisztikának kell követnie – hogy a fegyverek mielőbb a harcosainkhoz jussanaka" - mondta napi videójában az ukrán elnök.
 

04:33
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Svájci békecsúcs

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő beszámolt arról, hogy a svájci békecsúcs előkészítése kapcsán több állam vezetőjével is beszélt telefonon, így személyesen hívta meg a konferenciára a litzván és a lengyel elnököt, az észt és a kanadai miniszterelnököt is.
"A béke és a nyugalom valódi helyreállítása a nemzetközi kapcsolatokban csak akkor lehetséges, ha a világtöbbség csatlakozik a béke megteremtéséhez, és békére kényszeríti Oroszországot, rákényszeríti a nemzetek normális együttélése alapvető szabályainak betartására" - mondta Volodimir Zelenszkij.

05:47
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 4013 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4589 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 21 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:33
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai katonát fogtak el Oroszországban

John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő közölte, hogy a Fehér Háznak tudomása van arról, hogy egy amerikai katonát tartanak fogva Oroszországban.
 

A katonát május 2-án tartóztatták le Vlagyivosztok kikötővárosában, "hűtlen magatartás vádjával". Az egyébként Dél-Koreában állomásozó katona személyes útra ment Oroszországba. Már értesítették a családját, az Egyesült Államok külügyminisztériuma pedig konzuli támogatást nyújt neki.

07:05
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Peking befolyását kérték

Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sürgette Hszi Csin-ping kínai vezetőt a párizsi csúcstalálkozón, hogy használja fel Peking befolyását az Ukrajna elleni orosz háború leállítására. Európát aggasztja, hogy bár hivatalosan semleges az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, Kína lényegében Oroszországot támogatja, amely kínai szerszámgépeket használ a fegyvergyártásban. „További erőfeszítésekre van szükség a kettős felhasználású áruk Oroszországba történő szállításának visszaszorításához, amelyek utat találnak a csatatérre” – mondta von der Leyen a tárgyalások után, hozzátéve, hogy „ez igenis hatással van az EU-Kína kapcsolatokra”.

07:58
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz irányítás alatt

Az orosz erők átvették az irányítást a kelet-donyecki régióban lévő Szolovjove és a harkovi régió északi részén fekvő Kotljarivka településein – közölte az ukrán védelmi minisztérium. Az ukrán hadsereg egyik helyről sem tett említést a vezérkar esti jelentésében.

08:41
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Bojkott az ünnepségen

Az Egyesült Államok és a legtöbb EU-tagország bojkottálja Vlagyimir Putyin mai elnöki beiktatási ünnepségét. Az orosz államfő újabb hatéves elnöki mandátumát kezdi meg. Franciaország és néhány más EU-tagállam Kijev kérése ellenére is követet küld az ünnepségre.
 

09:34
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Meghalt egy ukrán olimpikon a fronton

Olekszandr Pieliesenko súlyemelő, aki Ukrajnát képviselve a 2016-os riói olimpián negyedik helyen végzett, meghalt a fronton egy harci művelet közben.
A 30 éves, kétszeres Európa-bajnok Pieliesenko nem sokkal a háború kezdete után csatlakozott a fegyveres erőkhöz – közölte az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság.
A háborúban eddig 450 profi ukrán sportoló halt meg.
 

10:04
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyel finanszírozás

A lengyel kormány bejelentette, hogy 20 000 Starlink internetes eszköz üzemeltetését finanszírozza Ukrajnában – ez az ország katonai kommunikációjának alapvető hálózata az orosz hadsereg elleni küzdelemben. Az Elon Musk SpaceX-ének tulajdonában lévő Starlink alacsony Föld körüli pályán lévő műholdak hálózata, amely képes internetet biztosítani olyan területekre, ahol a normál kommunikációs infrastruktúra le van tiltva.

10:43
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Őrizetben egy orosz újságíró

Hétfőn őrizetbe vettek egy orosz újságírót, aki az államilag finanszírozott és a független médiának is dolgozott, és azzal vádolják, hogy terrorizmust támogató bejegyzései voltak a Telegram üzenetküldő alkalmazásban – mondta az ügyvédje.
Nagyezsda Kevorkova várhatóan kedden áll bíróság elé. Ha elítélik, akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

11:24
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők a nap folyamán 31 különálló támadásban 11 településre mértek csapást Szumiban – jelentette a regionális adminisztráció május 6-án. 

12:24
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Átcsoportosítják az ukrán erőket

Andrej Marocsko katonai szakértő elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonái egységeket csoportosítanak át Szvatovsko-Kremenszkij térségében.

„Egyes pozíciókban a csapatok átcsoportosítása és az állások megerősítése folyik” – hangsúlyozta Marocsko.

13:06
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaveszélyt jelentettek be Belgorodban

Belgorod régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov rakétaveszélyről számolt be a Telegram csatornáján.

Gladkov arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak otthon, és ne menjenek az ablak közelébe.

14:17
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Díj a börtönbe

Vlagyimir Kara-Murza, aki oroszországi börtöncellájából a The Washington Post munkatársaként írt cikkeket, elnyerte a kommentálásért járó Pulitzer-díjat. Az orosz politikus, író és történész 2022 áprilisa óta van bebörtönözve Oroszországban. Tavaly hazaárulásért ítélték el, mert feljelentette az ukrajnai háborút.

15:01
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Hollandia ősszel F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának

Hollandia idén ősszel F-16-os vadászgépeket küld Ukrajnába – közölte Kaisa Ollongren, az ország védelmi minisztere – írja a RIA Novosztyi .

„Az első repülőgépet Dánia szállítja le idén nyáron. Reméljük, hogy az ősszel kezdődő szállításokban is részt vehetünk F-16-osainkkal” – hangsúlyozta a védelmi osztály. 

15:51
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna egy orosz várost ágyúzott

Az Ukrán Fegyveres Erők tüzérségi támadást intéztek az oroszországi Belgorod régióban található Sebekino városa ellen – számolt be a régió kormányzója Vjacseszlav Gladkov a Telegram csatornáján.

Elmondása szerint személyi sérülés nem történt. A támadás során egy ipari létesítmény sérült meg, ahol a repeszek raktárakat és konténereket rongáltak meg.

A mentők a helyszínre érkeztek – tette hozzá Gladkov.

16:43
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán szakszolgálat Zelenszkij elleni orosz merényletet hiúsított meg

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a kémelhárítás merényletkísérleteket hiúsított meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más magas rangú ukrán politikai, illetve katonai vezetők ellen, a merényleteket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tervelte ki - hozta nyilvánosságra kedden az SZBU és az ukrán főügyészi hivatal.

A két szervezet hivatalos honlapjain megjelent közlemények szerint a hatóságok letartóztatták az államfő, a kormányzati szervek és más vezető tisztviselők védelmét ellátó Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) két ezredesét, akiket hazaárulással és terrortámadás elkövetésében való közreműködéssel vádolnak.

Az SZBU közlése szerint a merényleteket egy ügynöki hálózat készült megvalósítani, amelyet a biztonsági szolgálat az állambiztonsági hivatal vezetésének közreműködésével leplezett le. A hálózatnak - amelynek tevékenységét állításuk szerint a moszkvai FSZB felügyelte - az állambiztonsági hivatal két ezredese is tagja volt, a magas rangú tisztek titkos információkat szivárogtattak ki Oroszországnak.

17:31
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Odesszában robbanás történt

Légitámadás közepette robbanás történt Odessza városában kedd délután. Az nem derült ki, hogy a város melyik részén történt a robbanás. Károkról szintén nincs információ.

A robbanás előtt körülbelül fél órával légiriadót jelentettek be Odessza térségében. Az Odesszai Regionális Katonai Igazgatóság (OVA) vezetője, Oleh Kiper a Telegram csatornáján arra szólította fel a térség lakosságát, hogy maradjanak óvóhelyen.

18:18
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna támogatására fordíthatják a befagyasztott orosz vagyon nyereségét

Az uniós országok egyetértenek abban, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek 90%-át Ukrajna védelmére fordítják - közölte Olaf Scholz német kancellár egy rigai sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint az Ukrajna elleni invázióra válaszul befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség évente több milliárd eurót tesz ki. Scholz megjegyezte, hogy a megállapodás már a végső stádiumban van - írja a Nexta.

19:14
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

A vegyi fegyverek használatával kapcsolatos orosz és ukrán vádak nem megalapozottak

Mind Oroszország, mind pedig Ukrajna vegyi fegyverek használatával kapcsolatos, egymást vádló állításokat jelentett, azonban a felek által eddig rendelkezésre bocsátott információk nem kellően megalapozottak - közölte szóvivője útján a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) kedden.

Közölték, noha a rendelkezésre álló orosz, illetve ukrán információk nem kellően megalapozottak, a helyzet rendkívül aggasztó a mérgező vegyi anyagok fegyverként való lehetséges újbóli megjelenése szempontjából.

Noha a világon bejelentett összes vegyifegyver-készlet megsemmisítését 2023 júliusáig sikerült elérni, ez nem jelenti azt, hogy a vegyi fegyverek már nem léteznek - hívták fel a figyelmet.

20:21
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Meghalt egy férfi egy ukrán toborzóirodában

Meghalt egy férfi a Krivij Rih városában található sorozóirodában "egészségi állapotának gyors romlása" miatt - közölte a Dnyipropetrovszki régió katonai toborzóközpontja.

21:19
május 07, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia humanitárius segélycsomaggal támogatja Ukrajnát

A dán külügyminisztérium május 7-én újabb 250 millió koronás (33,2 millió dollár) humanitárius segélycsomagot jelentett be Ukrajnának.

A humanitárius segélycsomag élelmiszereket, gyógyszereket, vizet tartalmaz a legsúlyosabban érintett területeken élő ukránok számára. A közlemény szerint a segélycsomag a legsebezhetőbb állampolgárok, köztük a gyermekek és a nők védelmére összpontosít, pszichológiai támogatást és egészségügyi ellátást is tartalmaz majd.

04:48
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.