Vágólapra másolva!
Wounded Knee („sérült térd”) egy apró helység a Pine Ridge Indián Rezervátumban, amely túl sok erőszakot látott az elmúlt száz évben. A terület a közeli patakról kapta a nevét, amely mellett többszáz dakota őslakost mészárolt le az amerikai hadsereg 1890-ben. A bennszülöttek nyolcvanhárom évvel később a tragédia helyszínén próbáltak érvényt szerezni az érdekeiknek, és megoldást találni egyre súlyosbodó problémáikra.

Igazságtalanságok sorozata

Az amerikai őslakosság még a 20. században is sok sérelmet szenvedett el az Egyesült Államok hatóságaitól. Hiába voltak ugyanannak az országnak a polgárai, mégsem tekintették őket egyenrangúnak. Sérelmezték a szerződéses jogok be nem tartását, és egy korrupt vezető is egyre több bosszúságot okozott. A feszültséget tovább szította, hogy a rendőrség nem foglalkozott érdemben két meggyilkolt indián, Raymond Yellow Thunder és Wesley Bad Heart Bull ügyeivel sem. 

Dennis Banks, az AIM egyik vezetője
középen Dennis Banks, az AIM egyik vezetője
Fotó: By Neeta Lind - IMG_4247, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50663569 / By Neeta Lind - IMG_4247, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50663569

Valószínűleg a legtöbb őslakos jobb sorsot szeretett volna a népének, abban viszont megoszlottak a nézetek, hogy ezt hogyan érjék el. Az 1968-ban alapított Amerikai Indián Mozgalom (AIM) radikális lépésekkel igyekezett egy jobb jövő felé terelni a törzsek sorsát, amelyek erőszakosabb tüntetésekben és más akciókban öltöttek testet. 1969-ben például elfoglalták az Alcatraz-szigetet, arra hivatkozva, hogy egy szövetségi szerződés értelmében joguk van hozzá, 1972-ben pedig több napra megszállták a Belügyminisztérium épületét Washingtonban.

A mozgalomtól tehát nem állt távol, hogy az érdekük védelmében szélsőséges eszközökhöz folyamodjanak. 1973. február 27-én rengeteg felfegyverzett AIM-tag gyűlt össze az Oglala Sioux törzs hívására Wounded Knee-nél. A rezervátumban élők Richard Wilson törzsi elnök ellen hívták segítségül a szervezetet, akit nepotizmussal és korrupcióval is gyanúsítottak, a bíróság viszont nem emelt vádat ellene. 

A helyszín szimbolikusnak számított: 1890-ben Wounded Knee mellett követte el az amerikai 7. lovasezred az ország történetének egyik legnagyobb mészárlását. Akkor 90 indiánt gyilkoltak meg a szövetségi katonák.

A harc kezdete

1973-ban körülbelül kétszáz ember ásta be magát a településnél és feltett szándékuk volt, hogy nem tágítanak, amíg sérelmeik meghallgatásra nem találnak. A hatóságok erre útlezárásokkal válaszoltak, amelynek a célja az AIM tagjainak szisztematikus elvágása volt a külvilágtól és az utánpótlásoktól.

A területet több száz szövetségi ügynök vette körbe és hamarosan tűzharc is kialakult a felek között. A fegyverropogást időnként tárgyalások szakították félbe, amelyek azonban rendre kudarcba fulladtak. 

A feszült helyzet komoly sajtóvisszhangot váltott ki. Bár a médiát a szövetségi ügynökök kitiltották a területről, a felkelők mégis országos figyelmet kaptak. Számos helyen szerveződtek az őslakosokat támogató tüntetések, sőt a 45. Oscar-gálán is szót emeltek mellettük. 

Sacheen Littlefeather, aki a 45. Oscar-gálán is felszólalt az indiánok mellett
Sacheen Littlefeather, aki a 45. Oscar-gálán is felszólalt az indiánok mellett
Fotó: By Rick Browne, Los Angeles Times - UCLA Library Special Collections, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112630686 / By Rick Browne, Los Angeles Times - UCLA Library Special Collections, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112630686

Az 1973. március 27-én tartott díjátadón a Keresztapában nyújtott alakításáért Marlon Brando is elnyert egy aranyszobrot, ő azonban felajánlotta Sacheen Littlefeathernek, hogy helyette menjen fel a színpadra és olvassa fel beszédét.

A fiatal színésznő sérelmezte, hogy népét Hollywood mindig negatívan ábrázolja, és megemlítette a Wounded Knee-nél zajló eseményeket is. A közönség vegyesen fogadta a hölgyet és sokan kifütyülték.

Életüket az ügyért

A több, mint két hónapon át zajló szembenállás sajnos áldozatokat is követelt. Lloyd Grimm rendőrbírót meglőtték, és bár túlélte, a sérülés következtében lebénult. A felkelők közül Frank Clearwater és Lawrence „Buddy” La Monte meghalt a harcokban. A két tragikus halált követően az őslakosok úgy döntöttek, hogy nem kockáztatják tovább senki életét, és feladták a küzdelmet, a kormány pedig ígéretet tett rá, hogy foglalkozni fog a panaszaikkal. 

Az incidens így 71 nap után, 1973.május 8-án ért véget. Az AIM két vezetője, Russell Means és Dennis Banks mellett más tagok ellen is eljárást indítottak, de végül ejtették a vádakat. 

Wounded Knee ma emlékhelyként funkcionál, ahova az amerikai őslakosok visszajárnak leróni tiszteletüket a korábbi konfliktusokban elhunytak előtt. A Filmakadémia pedig 2022-ben bocsánatot kért Sacheen Littlefeathertől, az ominózus beszéd negatív fogadtatása miatt.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.