Magyarországra költözött az Északi-sark

Sarkköri vidék
Fotó: Pixabay
Vágólapra másolva!
Átadták a csaknem 14 milliárd forintból megépített Jégvilágot, a sarkkörök és a hideg égövek világát idéző interaktív állatbemutatót pénteken a Nyíregyházi Állatparkban.
Vágólapra másolva!

Magyarországon még nem látott sarkvidéki állatok tekinthetők meg Nyíregyházán

 

Az Európában egyedülálló technikai megoldásokat alkalmazó, speciális üvegtáblákkal borított épület és a hozzá kapcsolódó kéthektáros külső kifutórendszer Magyarországon még nem látott ritka sarki állatfajoknak ad teret. A tízezer évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok és mamutcsontvázak elevenítik fel a látogatók számára, a világ legnagyobb ragadozóját, a jegesmedvét pedig hűtött térben és a négy méter mély medencében a víz alatt is láthatja a közönség - olvasható a park sajtóanyagában. 

Jegesmedve (Ursus maritimus) a sarkkörök és a hideg égövek világát idéző interaktív állatbemutató, a Jégvilág épületében a Nyíregyházi Állatparkban 
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az országban elsőként bemutatott királypingvineket 0 Celsius fok körüli bemutatóteremben helyezték el, de a látványosságban két másik pingvinfajt, a rajzfilmekből jól ismert sziklaugró pingvint és a meleg égövi Humoldt-pingvint is bemutatják. A külső kifutótérben Alaszka és Szibéria elevenedik meg a fehérfejű rétisas és a világ legnagyobb sas madarának számító Steller-sas segítségével. 

Pingvineket etet egy gondozó a sarkkörök és a hideg égövek világát idéző interaktív állatbemutató, a Jégvilág épületében a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: MTI/Balázs Attila

A sarki farkasok és a rénszarvasok mellett a patagóniai oroszlánfókák kifutórendszerét egyaránt láthatják az érdeklődők, akik kipróbálhatják a fagypont körüli klímakamrát és az úgynevezett "száguldó folyót", amelyben fatörzsszerű hajókban ülve a folyó sodrása segítségével lehet az állatokat megnézni.

 

Jégkunyhók és VR-tengeralattjáró 

 

A látogatok emellett bepillantást nyerhetnek az indián táborban a kanadai őslakosok életébe, meg lehet nézni az iglukat, egy VR tengeralattjáró segítségével pedig lemerülhetnek a jeges tengerek mélyére. Az épületbe telepített hatalmas akváriumok közben élőben is bemutatják a jeges tengerek halainak világát. 

Víz alatt úszó jegesmedve a nyíregyházi interaktív sarkvidéki bemutatón
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Gajdos László, az állatpark igazgatója, Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Papp Endre, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének elnöke, Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos és Stephan Hering-Hagenbeck, a schönbrunni állatkert főigazgatója. Magyarország eddigi legnagyobb vidéki állatkerti beruházása csaknem 14 milliárd forintból, a Modern városok program keretében valósult meg.