Véres csaták vannak több fronton, a Krímet rakétákkal támadják

Események

ukrán drón, háború, orosz-ukrán háború
Az Ukrán Hadsereg 92. dandárához tartozó "Achilles" zászlóalj ukrán katonája próbarepülést hajt végre egy Vampire hexacopter drónnal a keleti donyecki régióban
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 798. napjáról.

 

06:36
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:40
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 30-án az ukrán-magyar határszakaszon 4928 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5600 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:41
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Különleges eredmények

Egyéb részletek megosztása nélkül azt mondta napi videójában az ukrán elnök, hogy "különleges eredményeket értünk el a drónok ügyében – hálás vagyok mindenkinek, aki ennek érdekében dolgozik, aki drónokat gyárt, aki kezelőket képez ki, aki mindent megad, amire szükségünk van".
 

07:41
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

10 kilométert gyalogolt a fronton a 98 éves néni

Az oroszok ágyúzása közepette 10 kilométert gyalogolt át a frontvonalon egy 98 éves ukrán asszony, hogy elmeneküljön az orosz kézre került területről. Lidia Sztyepanivnya azt mondta az őt megtaláló ukrán katonáknak, hogy Ocheretinéből indult, útja során többször elesett és kénytelen volt a földön aludni. Nem volt se élelme, se vize, de a túlélési ösztön hajtotta előre.
Az asszonyt menhelyre szállították és próbálják felkutatni a hozzátartozóit - számolt be az esetről a Sky News.

 

08:28
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Sok országnak van Patriotja

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin azt mondta, hogy arra ösztönzi a Patriot rakétarendszerekkel rendelkező országokat, hogy adományozzák azokat Ukrajnának. 
Az Európai Unió több országa is rendelkezik ilyen rendszerekkel, köztük Spanyolország, Görögország, Németország, Hollandia, Lengyelország és Svédország. Zelenszkij korábban azt mondta a NATO-tagoknak, hogy országának legalább hét további Patriotra vagy más csúcskategóriás légvédelmi rendszerre van szüksége.

09:06
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Súlyosbodó helyzet

A Nemzetközi Vöröskereszt (IRC) az északkelet-ukrajnai Harkovban egyre súlyosbodó helyzetről számolt be. 

A közlemény szerint a város mostanában rendszeresen súlyos áramszüneteket, víz- és fűtési szüneteket, valamint a tömegközlekedés teljes leállását szenvedi el. 

Az IRC szerint a közelmúltban történt támadások kiterjedt károkat okoztak a polgári infrastruktúrában, és a civil áldozatok számának meredek növekedéséhez vezettek.

09:29
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Német Gepard tankokat észleltek a román-ukrán határon

Német Gepard önjáró légvédelmi gépágyúkat (SPAAG) észleltek a román-ukrán határon fekvő Ókilia (Chilia Veche) városában – mondta el a RIA Novosztyinak kollégáira hivatkozva Szergej Lebegyev.

10:22
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz Szu-34-esek bombákkal támadták meg az ukrán fegyveres erők egyik erődítményét

A Keleti Erőcsoporthoz tartozó orosz Szu-34-es vadászbombázók legénysége bombákkal (OFAB) támadta meg az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) egyik erődítményét. Az orosz védelmi minisztérium erről május 1-jén számolt be.

10:56
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

A légvédelmi erők az ukrán fegyveres erők hat drónját lőtték le Oroszország négy régiójában

Az orosz légvédelmi rendszerek az ukrán fegyveres erők (UAV) hat pilóta nélküli járművét (UAV) lőtték le négy régió felett – jelentette az orosz védelmi minisztérium május 1-jén. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

A szolgálati légvédelmi rendszerek hat ukrán pilóta nélküli légijárművet semmisítettek meg és tartóztattak fel, amelyek közül hármat a voronyezsi régió, egyet a rjazanyi terület felett, egyet a belgorodi régió és egyet a Kurszk régió területén

– áll a Telegram-csatornán megjelent üzenetben.

11:38
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb rakétatámadás érte Odesszát

Újabb orosz rakétatámadás érte a délnyugat-ukrajnai Odesszát, hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek - jelentette be Hennagyij Truhanov, a város polgármestere szerdán.

Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója a Telegramon azt közölte, a sebesültek ellátása jelenleg is zajlik, hozzátéve, hogy megrongálódott a polgári infrastruktúra is.

A kikötővárost hétfőn érte legutóbb légitámadás, melyben öten haltak meg.

12:14
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Norvégia miniszterelnöke bejelentette, hogy további 630 millió dollárt különít el Ukrajnának

A norvég kormány 2024-ben további 7 milliárd norvég koronát (633 millió dollár) különít el Ukrajnának a királyság költségvetéséből. Amint azt Store az ellenzéki vezetőkkel folytatott megbeszélése után megjegyezte, ekkora összeget a jövő hónapban beépítenek a felülvizsgált állami költségvetésbe – számol be a Reuters.

Ebből az összegből mintegy 540 millió dollárt katonai segítségnyújtásra fordítanak, a többit humanitárius segítségre és programok finanszírozására fordítják.

 

13:04
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanásról számoltak be Harkovban

Az ukrán sajtó egy harkovi robbanásról számolt be. 

A robbanás szerdán történt Harkovban egy légitámadás közepette 

– írja a "Public" ukrán tévécsatorna Telegram csatornáján.
 

Az ukrán minisztérium online térképe szerint légiriadó figyelmeztetést is kiadtak Harkov térségében.

13:33
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna négy országból importál áramot

Az energiaellátó rendszer hiánya miatt Ukrajna kénytelen Romániából, Szlovákiából, Magyarországról és Moldovából importálni az áramot - közölte az Ukrenergo nemzeti energiavállalat szerdán a Telegram csatornáján.

A cég szerint az esti órákban továbbra is áramhiány van az energiarendszerben. 

A rendszer korlátozásai továbbra is érvényben vannak a Harkov régióban és Krivij Rih településen.
 

14:09
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok kamikaze drónokkal támadták a belgorodi régiót

Egy bolt és egy melléképület sérült meg Voznesenka községben az ukrán fegyveres erők dróntámadása során – közölte Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója szerdán a Telegram csatornán.

Voznesenka falut megtámadták az ukrán fegyveres erők kamikaze drónok segítségével. Egy dróntalálat következtében egy magánlakás udvarán lévő melléképület összedőlt. Egy másik kamikaze drón belecsapódott egy kereskedelmi létesítménybe

– írta Gladkov.

14:48
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Riga újabb katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának

A lett kormány Ukrajnának újabb katonai segélycsomagot hagyott jóvá, amely egyebek mellett rövid hatótávolságú légvédelmi fegyvereket és megfigyelő drónokat fog tartalmazni - jelentette be Evika Silina lett miniszterelnök kedden az X közösségi portálon.

A kormány most hagyta jóvá NBS MANTIS légelhárító lövegek, pilóta nélküli taktikai megfigyelőrendszerek, valamint egyéb fontos felszerelések és technikai eszközök átadását az ukrán fegyveres erők számára

- írta a kormányfő. 

Reményét fejezte ki, hogy a támogatás segít javítani Ukrajna légvédelmi és felderítési képességein.

15:23
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem 29 ukrán drónt és 5 Hammer irányított bombát lőtt le egy nap alatt

Az elmúlt 24 órában az orosz légvédelmi rendszerek 29 ukrán drónt, öt Franciaországból származó Hammer irányított bombát és egy rakétát lőttek le – jelentette szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Légvédelmi rendszerek lelőttek 29 ukrán pilóta nélküli légi járművet, öt Franciaországban gyártott Hammer irányított bombát és egy rakétát az Uragan többszörös kilövésű rakétarendszerből

- áll a katonai minisztérium közleményében.

15:59
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán hatóságok négy régióban jelentettek légiriadót

Újra légiriadót hirdettek szerdára Ukrajna Poltava, Dnyipro, Kirovohrad és Harkov térségében, valamint a zaporizzsjai régió Ukrán Fegyveres Erők által ellenőrzött részén – derül ki az ukrán online térképről. 

16:38
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnának még hibás F-16-os vadászgépekre is szüksége van az alkatrészek cseréjéhez

Ukrajnának még a hibás F-16-os vadászgépekre is szüksége lehet, hogy alkatrészeket tudjanak cserélni – mondta Ilja Jevlas, az ukrán légierő képviselője.

Minden felszerelés elhasználódik és karbantartást igényel, különösen igaz ez az alkatrészekre, ezért a hibás gépek kiváló donorként szolgálhatnak ezek javításához.

Jevlas korábban szerdán közölte, hogy május 5. után jelenhetnek meg az első F-16-os vadászgépek Ukrajnában.

17:02
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők irányított bombákkal támadták Zolocsiv települést

Szerdán Oleh Szinyehubov, Harkov megye kormányzója azt közölte, az orosz erők irányított bombákkal támadták a megyében lévő Zolocsiv települést. 

Az egyik bomba egy autóba csapódott be, melynek két utasa, egy férfi és egy nő meghalt.  

 

17:34
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok egy nap alatt több tucat csapást mértek Herszonra

A nap folyamán az ukrán fegyveres erők tüzérsége 35 tüzérségi csapást hajtott végre Herszon térségében – mondta el újságíróknak egy, a helyzetet ismerő forrás.

18:23
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Több frontszakaszról is előretörést jelentett be az orosz védelmi minisztérium

Négy frontszakaszon sikerült előretörnie az orosz hadseregnek, miközben Donyeck körzetében kilenc ellenrohamot vert vissza - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem ezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan az elmúlt nap folyamán.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egyebek között az ukrán fegyveres erők Dél műveleti parancsnokságának törzsét, egy harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott harcjárművet, egy cseh DANA önjáró, valamint két brit FH-70-es és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, öt francia gyártmányú HAMMER légibombát, egy Uragan-rakétát, továbbá 29 drónt.

19:10
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Odesszában

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Szergej Lebegyevre, a "mikolajivi földalatti ellenállás koordinátorára" hivatkozva azt írta, hogy Odessza központjában, a Kulikovo Polje tér közelében, ahol az ukrán fegyveres erők Pivdeny (Dél) parancsnoksága található, három robbanás hallatszott. A becsapódásokat követően a helyszínre, amelyet lezártak a biztonsági erők, sok mentőautó érkezett.

Lebegyev állítása szerint a Mikolajiv megyei Dmitrovkában találatot kapott egy katonai eszközök tárolására használt hangár is.

20:23
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi miniszter: Növelni kell a fegyver- és hadfelszerelés-szállítást

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán, a "különleges hadművelet" övezetében állomásozó orosz csapatok közös főhadiszállásán hangsúlyozta, hogy növelni kell a fegyver- és hadfelszerelés-szállítást az offenzíva ütemének fenntartásához. A tanácskozáson részt vett Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök is.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

20:46
május 01, 2024
Vágólapra másolva!

Kiállítás nyílt Oroszországban az elkobzott ukrán felszerelésekből

A moszkvai a Poklonnaja Gorán (a Főhajtás Hegyén) lévő katonai emlékközpontban szerdán kiállítás nyílt az ukrajnai háborúban zsákmányolt, külföldi gyártmányú haditechnikai eszközökből.

Az éjszaka folyamán a helyszínre szállítottak egy Avgyijivkánál üzemképtelenné vált amerikai M1 Abrams tankot és egy, ugyanennek a harckocsinak az alapján megépített M1150 Assault Breacher Vehicle rohamjárművet.

A Poklonnaja Gorán 12 országnak a frontról elvontatott több mint harminc harci járműve megtekinthető, köztük egy német Leopard-2-es harckocsi és egy amerikai Bradley gyalogsági harcjármű is.

A kiállításról készült galéria ide kattintva érhető el.

04:27
május 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.