Már holnap elindulhat a Pázmány Campus építése Józsefvárosban

Vágólapra másolva!
Akármi történjék is, 2027 szep­temberében megkezdődik az oktatás a Magyar Nemzeti Múzeum mögött építendő Pázmány Campuson – jelentette ki Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára. A Kúria minapi döntésével minden akadály elhárult a bontási és az építési munkálatok megkezdése elől.
Vágólapra másolva!

Már jó ideje folyamatban van a Pázmány Campus beruházásának tervezése, előkészítése, a múlt év végére pedig megszerezték a bontási és az építési engedélyeket is - írja a Magyar Nemzet. Ennek értelmében pedig megkezdődhettek volna a munkálatok, azonban a VIII. kerületi önkormányzat minden jogi lehetőségét kihasználva próbálta megakadályozni a beruházás megkezdését. A józsefvárosi önkormányzat tavaly év végén helyi védettséget rendelt el a különböző épületekre, majd később változtatási tilalmat, amit azonban a Kúria a napokban jogszerűtlennek nyilvánított. Így minden akadály elhárult a bontási és az építési munkálatok megkezdése elől.

A döntések értelmében már holnap elkezdődhetne a bontási folyamat, emellett folytatjuk a társadalmi egyeztetést azzal kapcsolatban, hogy a helyiek milyen kapcsolódó beruházásokat, felújításokat szeretnének látni a campus környezetében. A VIII. kerületi önkormányzat által szervezett közmeghallgatáson kétszer is ott voltunk, jövő héten újra találkozom a kerületi lakókkal. A mi társadalmi egyeztetésünk arról szól, hogy a helyiek elmondhassák, hogy a beruházással együtt milyen kerületi fejlesztéseket végezzünk el

– mondta Lánszki Regő építészeti államtitkár. A meghallgatások alkalmával nem fognak vitát folytatni a beruházásról, ugyanis mostanra eldöntött kérdéssé vált, hogy a területen fog megépülni a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa. Az államtitkár azt mondta, az egyetem Palotanegyedbe való költöztetését az önkormányzat is támogatta, ugyanis ezzel új színfolttal gazdagodik Józsefváros. 

 

Lánszki Regő kifejtette, a beruházást ellenzők csoportja azt firtatja, hogy az egyetem új campusának miért kell majdnem ötvenezer négyzetméteresnek lennie, véleményük szerint a területen csupán húsz-harmincezer négyzetméteres komplexumot kellene építeni, a többi részen pedig parkot és rekreációs tevékenységre alkalmas tereket kellene létrehozni. 

Az építészeti államtitkár szerint egy kisebb méretű campus nem lenne képes arra, hogy a kor elvárásainak megfelelően működjön, a parkok, közösségi terek kialakítása pedig eleve része terveknek.
Az építkezés terveit aztán a józsefvárosi önkormányzat és több civil szervezet is műemlékrombolásnak minősítette. Lánszki Regő ezzel kapcsolatban azt mondta, a Pázmány Campus építési területén sok épületből álló tömb helyezkedik el, amelyben több palota és a Magyar Rádió egykori épülete is megtalálható.

A területen elhelyezkedő épületek, paloták állapota már évtizedek óta folyamatosan romlik. Az ingatlanok kihasználatlanul, romosan és gazdátlanul állnak. Az igazi műemlékvédelem az értékkel bíró épületeket felkarolja, és olyan egységbe integrálja, amitől ezek nemcsak hogy megújulnak, hanem hosszú távon fenntarthatóvá válnak

– jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette, az elmúlt évtizedekben a paloták közé különböző épületeket építettek, amelyekhez sokan érzelmileg kötődnek: ilyen a Magyar Rádió épülete, illetve abban a Pagoda. 

Ezeket az épületeket az évtizedek során számtalanszor átépítették, amivel elvesztették az eredeti jellegüket, sok esetben pedig olyan anyagokat is felhasználtak a felújítások során, amelyek károsak az egészségre

– jegyezte meg Lánszki Regő, hozzátéve, hogy ezeknek az épületeknek a helyére fenntartható, a mai kor kihívásainak megfelelő épületcsoportot és közparkot képzelnek el. 

Szűkösek a határidők, de akármi történjék is, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusán már 2027 szeptemberében meg fog kezdődni az oktatás, olyan épületben és olyan környezetben, amellyel reményeink szerint az ott élők is elégedettek lesznek

– hangsúlyozta Lánszki Regő.