Videón az utóbbi idők legnagyobb napkitörése

napkitörés
Napkitörés
Fotó: Xinhua via AFP
Vágólapra másolva!
A 2019-ben kezdődött jelenlegi napciklus legerősebb napkitörését örökítették meg - írja a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) friss jelentése.
Vágólapra másolva!

A mostani X8,7-es kategóriájú fler sokkal erősebb volt, mint a múlt héten észlelt X2,2-es osztályú napkitörés, amely rádiókimaradásokat okozott és sarki fényeket váltott ki szerte a világon, többek között Magyarországon is.

A napkitörések intenzív elektromágneses sugárzást bocsátanak ki. Betűrend alapján kategorizálják őket (X, M, C, B, A), az X-osztályú napkitörések számítanak a legerősebbnek. Az egyes osztályokon belül az 1-10-ig terjedő számok a kitörés relatív erősségét írják le.

A legújabb erős napkitörés viszont nem fog komolyabb geomágneses viharokat okozni bolygónkon és ennek nagyon egyszerű oka van; a naptevékenység forrásaként funkcionáló napfolt a Nap másik oldalán helyezkedik el, azaz nem a bolygónk irányába néz. Ennek ellenére nagyfrekvenciás rádiókimaradásokra lehet számítani.

A napkitörések erős elektromágneses sugárzások, amelyek a Nap mágneses zavaraiból erednek. Ezek akkor keletkeznek, amikor a Nap légkörében a mágneses mezővonalak összekuszálódnak és elpattannak, nagy mennyiségű többletenergiát szabadítva fel, beleértve az erős röntgen- és ultraibolya sugárzást is. Ezek a csavarodott vonalak a napfoltokból - a nap felszínén lévő sötétebb, hűvösebb régiókból - erednek, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a csillagunk mélyéről a mágneses mezők a felszínre törnek.

A legújabb napkitörésről videó is készült.

Közelítünk a napmaximum felé

A napkitörések koronakidobódással (CME) járhatnak, amelyek ha eltalálják a Földet, sarki fényt és elektromos meghibásodásokat okoznak, de a műholdakban is kárt tehetnek.

Mindezek a szélsőséges naptevékenységek - napkitörések, napfoltok és CME-k - a Nap 11 éves aktivitási ciklusának csúcspontján, az úgynevezett napmaximum idején gyakoribbá válnak. A jelenlegi ciklus, a 25. napciklus 2019-ben kezdődött. A szakértők szerint a jelenlegi kitörések is jelzik, hogy a napmaximum fázisába léptünk vagy készülünk lépni. Ezt követően várhatóan a Nap aktivitása is alábbhagy majd.

A spaceweatherlive.com szerint a Nap utoljára 2017-ben produkált a mostanihoz hasonló kitöréseket, akkor néhány napon belül X11,8-as és egy X13,3-as erősségű flerek követték egymást.