Egy háborús nap mindkét félnek több mint 122 milliárd forintjába kerül

Oroszország, Ukrajna, háború, orosz-ukrán háború, tank, orosz tank, Donyeck, T-90
Donyecki terület, 2023. március 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Egy háborús nap mindkét félnek közel 350 millió dollárjába kerül. Ez iszonyatos pénzt jelent, pláne ha átszámítjuk forintra, amely a pénteki árfolyamot tekintve meghaladja a napi 122 milliárd forintot. Ahogyan szokták mondani, a háborúhoz három dolog biztosan kell: pénz, pénz és pénz – mondta el Prof. Dr. Resperger István ezredes, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője az Origónak adott interjúban. Resperger Istvánt többek között arról kérdeztük, hogy az orosz-ukrán háború több mint egy éve tart, és a Nyugat tömérdek pénzt önt Ukrajnába, így mennyibe került eddig a világnak a finanszírozás, és hogyan hat ez Európa és a világ jövőjére? Hogyan hat ez a helyzet az európai hadiiparra, illetve az országok védelmi költségvetései hogyan változtak ennek hatására? Miért gond, ha elfogynak a fegyverek más országokban, mert mindet Ukrajnának adják?
Vágólapra másolva!

Resperger István az interjúban elmondta, hogy általában véve egy háborúban sokfajta költséget kell megkülönböztetni, hiszen vannak a technikai eszközök és azok veszteségei; a katonák ellátásának költségei – gondolhatunk itt élelemre, ivóvízre, lőszerre stb. –; az egészségügyi ellátás költségeire és az egyéb veszteségekre. Ha napi átlagot nézünk, elmondható az elmúlt időszakról, hogy

legalább 10 harckocsi, 15-20 gyalogsági harcjármű vesztesége volt az oroszoknak, amely a napi 100 millió dollárt is elérheti. Az egyéb ellátások – úgy mint a lőszer, az élelmiszer is –, kitesznek 200 millió dollárt naponta, és nyilvánvalóan az eszközök javíthatósága is költségeket emészt fel; így elmondható, hogy egy háborús nap mindkét félnek közel 350 millió dollárjába kerül.

Ez iszonyatos pénzt jelent, pláne ha átszámítjuk forintra, amely a pénteki árfolyamot tekintve meghaladja a napi 122 milliárd forintot.

– jelentette ki a tanszékvezető. Hozzátette:

az ukránok annyival vannak könnyebb helyzetben, hogy javarészt a technikát, a felszerelésüket nem ők finanszírozzák, hanem közel 80 százalékát a Nyugat adja nekik össze.

Prof. Dr. Resperger István ezredes, egyetemi tanár, tanszékvezető Forrás: Hír TV

Öntik a pénzt Ukrajnába

Resperger István szerint amit látunk még, hogy a háború hatása a hadiiparban is érezhető. A hadiipari részvények volumenét rettentő módon megemeli a háború, mindenki fegyverkezik, növelni szeretnék az országok a NATO-n belül a hadiipari fejlesztésekre fordított GDP-arányos költségvetési forrásokat 2 százalék körülire, sőt a fölé is.

Növelni szeretnék az országok a NATO-n belül a hadiipari fejlesztésekre fordított GDP-arányos költségvetési forrásokat 2 százalék körülire, sőt a fölé is Forrás: NATO

A fegyverrendszerek, amelyeket a Nyugat adott Ukrajnának, illetve amit megígértek, javarészt megérkeztek. Ami fontos még, hogy a kézi, légvédelmi fegyverek többsége már náluk van, így például a Stinger légvédelmi rakéták.

Rengeteg páncéltörő fegyvert is kaptak, főleg a britektől és az amerikaiaktól. Ezek a FGM–148 Javelin és az NLAW típusú páncéltörők. Ezeknek az ára körülbelül 70 millió forintot tesz ki darabonként.

Egy ember által hordozható Stinger légvédelmi rakéta Forrás: wikipedia/ Cpl. Christopher O'quin

Annyi páncéltörő fegyvert kapott már Ukrajna, közel 90 ezer darabot, amennyi harckocsi „a világon nincs". Tehát iszonyúan túlbiztosították ezeket, de most a lőszer kérdése az egyik legkurrensebb mindkét oldalon.

Komoly lőszerhiánnyal küzdenek az országok

Resperger István szerint elmondható, hogy Oroszország tüzérségben erőfölényben van, ezzel 4-5-szörös fölénnyel bír tüzérségi eszközökben.

Ukrajna tüzérségi fegyvereinek körülbelül 20 százaléka nyugati típusú, ehhez kér most sokkal több lőszert, mint amennyi kapacitás és képesség lenne hozzá.

Több európai uniós és NATO-ország elhatározta, hogy segíti Ukrajnát tüzérségi lőszerekkel, de az orosz tüzérség ellensúlyozása az erőfölényük miatt így is nehéz, hiszen az ukrán haderő többsége orosz gyártású fegyverekből áll, és ehhez elég nehéz fegyvereket és lőszert szerezni. Legutóbb éppen egy afrikai országból, Szudánból sikerült még több tüzérségi 122-es és 155-ös lőszereket vásárolni.

A drágább lőszerek a HIMARS sorozatvetői, illetve a Javelin páncéltörő rakétái, a páncélos tarackok (önjáró lövegek) gránátjainak összege is attól függ, milyen hatótávolságúak. Ha rakétameghajtásúak, akkor az 53 millió forintot is elérheti ezeknek az összege. Egy Leopard harckocsi páncéltörő gránátja pedig 3-5 ezer euróba kerül, attól függően, hogy milyen töltettel rendelkezik.

Egy Leopard harckocsi páncéltörő gránátja pedig 3-5 ezer euróba kerül, attól függően, hogy milyen töltettel rendelkezik Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Schulze

Ez viszont nagyon jó képességekkel bír páncéltörés területén, 800 milliméter páncélzat áttörésére képes.

Egyre több országban elégedetlenség kezd eluralkodni

A tanszékvezető az Origo kérdésére arra is kitért, hogy Bulgária bejelentette, hogy nem szállít tovább halálos fegyvereket az ukránoknak, ráadásul a társadalmi mozgalmak is azt mutatják például Szlovákiában és Csehországban, hogy békét akarnak az emberek.

– mondta el a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy