Békemenet június 1-jén: a kormány melletti kiállás és a béke iránti vágy elsöprő támogatása lesz

Békemenet
Békemenet 2018
Vágólapra másolva!
Egy jelentős tömeg megerősíti a kormányt abban, hogy helyes az irány, amit képvisel, és bírja a nép támogatását, ezáltal szuverén és legitim – mondta el az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász azzal kapcsolatban, hogy június elsején rendezik meg a 10. Békemenetet. Hozzátette: a menet aktualitását egyrészt a bő két éve a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus, másrészt a háborúpárti hangok és a Nyugaton elhatalmasodott háborús pszichózis adja. Ki kell nyilvánítani, hogy a magyar emberek elsöprő többsége a béke pártján áll.
Vágólapra másolva!

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén CÖF-CÖKA. Hányadik békemenet lesz ez, miért fontos az üzenete, a mottója?

2024. június 1-jén a jubileumi 10. Békemenetet fogják megrendezni a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKE) szervezésében.

A magyarországi baloldal a fegyveres konfliktus kirobbanása óta háborúpárti álláspontot képvisel, e tekintetben is a nyugati mainstreamet és a háborúból profitáló globalista nagytőkét képviselve. 

A magyar kormány az egyetlen az Európai Unióban, amely konzekvensen a béke mellett szólal fel, és nem választ oldalt a háborúban – amellett, hogy elutasítja az agressziót és a nemzetközi jog megsértését. Egy jelentős tömeg az alábbi mottó/szlogen alatt összegyűlve megerősíti a kormányt abban, hogy helyes az irány, amit képvisel, és bírja a nép támogatását, ezáltal szuverén és legitim.

Békemenet 2022
Békemenet 2022-ben 

Napjaink fegyveres konfliktusai közepette kiemelten fontos a békés álláspont képviselete, ezzel példát mutathatunk nyugati szövetségeseinknek is. Az európai politikai vezetők zöme (bár a lakosság nem) jelenleg a háború oldalán áll. Az egyetlen kivétel hazánk, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat proponál, és támogat minden olyan nemzetközi erőfeszítést, amely a béke előteremtését szolgálja. Az üzenet érvényre juttatása a gazdaság szempontjából is jelentős, hiszen a fegyveres konfliktusok gátolják az ország gazdasági növekedését. A Pénzügyminisztérium szerint, ha béke lenne, már novembertől lehetne 0,3 százalékos gazdasági bővülés.

Mi a Békemenet aktualitása, más országokban tudunk arról, hogy szerveztek-e egyáltalán hasonló megmozdulást?

Az orosz-ukrán háború arra irányítja rá a figyelmünket, hogy a béke nem természetes adomány Európa számára, hanem azért időről időre józan, ugyanakkor elszánt politikával tenni és küzdeni kell érte. Kifejezésre kell juttatni, hogy e politika mögött széles társadalmi támogatottság van.

Negyed tíz körül megérkeztek a békemenet lengyel vendégei a Nemzeti Múzeum előtti Múzeumkertbe
Negyed tíz körül megérkeztek a békemenet lengyel vendégei a Nemzeti Múzeum előtti Múzeumkertbe
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az aktualitását egyrészt a bő két éve a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus, másrészt a háborúpárti hangok és a Nyugaton elhatalmasodott háborús pszichózis adja. Ki kell nyilvánítani, hogy a magyar emberek elsöprő többsége a béke pártján áll. A II. világháború idején békezarándoklatok zajlottak Európa-szerte azzal a céllal, hogy minél hamarabb vége legyen a pusztító világégésnek; Olaszországban a zarándokok Loretóban és Assisiben imádkoztak, míg a nagy-britanniai Walesben a Szent Dávid-székesegyházhoz, Franciaországban pedig a Pontmain-i Szűzanyához zarándokoltak a béke hívei. Ők abból indultak ki, hogy a béke, a békeigény a mi keresztény kultúránk, gondolkodásunk természetes fundamentuma. Ahogyan Pál apostol írta első levelében a thesszalonikaiakhoz: „Éljetek békében egymással!”

A június 1-jére meghirdetett Békemenet ezt a nemes, keresztény európai békehagyományt viszi tovább, ahogyan az elmúlt években voltak például jezsuita, keresztény kezdeményezések is békesétákról, Spanyolországtól Horvátországig vagy éppen Lengyelországig. A hasonló események között szokták egyébként számon tartani az „Anti-War March” nevű demonstrációt, amelyre 1965. április 17-én Washingtonban került sor. Franciaország városaiban pedig „Marche Républicaine”-t tartottak 2015. január 10-11-én a Charlie Hebdo-lövöldözés, a montrouge-i lövöldözés és a Porte de Vincennes-i ostrom áldozatainak tiszteletére. Szeptember 21-én szokták megrendezni az erőszak és a háborúk ellen a „Marche pour la paix” nevű menetet. Kanadában pedig a „Walk for Reconciliation”, vagyis menet az összetartozásért, békéért nevű eseményt akár évente többször is megrendezik.

Ön szerint jó eszköz ez a menet arra, hogy felhívják a figyelmet a béke fontosságára?

A legutóbbi, 2022-es Békemeneten a CÖF-CÖKE elnöke, Csizmadia László tájékoztatása szerint félmillió ember vett részt, és ahogy az Elnök Úr is utalt rá, egy ilyen tömegrendezvény elvitathatatlan bizonyítéka egy népfelség és a népakarat megnyilvánulásának: esetünkben a béke iránti vágynak és a kormány politikája melletti kiállásnak. 

Békemenet 2022
Békemenet 2022. március 15-én
Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar emberek békepártiak, nem véletlenül szavazott 2022-ben több mint 3 millió fő a békepárti erőre, a Fidesz-KDNP pártszövetségre.

A Békemenet fontos eszköz és esemény egyszerre. Ez a békés véleménynyilvánítás – akár határozott tiltakozás – egyik formája, amelynek keretében a menetelők egy bizonyos távot tesznek meg azzal a céllal, hogy demonstrálják álláspontjukat a béke és a háború, mint fontos társadalmi és nemzetközi kérdések kapcsán. Ezek alapjaiban érintik az életünket, és a választás előtti Békemenet megszervezése egy jó alkalmat, eseményt teremt arra, hogy a béke melletti elkötelezettségüknek adhassanak hangot a békeügy elszántan bátor, szuverenista hívei.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK