Közösen tenné tönkre Brüsszel és Ukrajna a magyar gazdákat

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona
BAKHMUT, UKRAINE - JUNE 19: Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defense, are shooting rounds into Russian positions with an S60 anti-aircraft canon placed on a truck, outside Bakhmut, Ukraine on June 19, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukránok továbbra sem hajlandók semmit sem tenni a gabonadömping leállítására, így Magyarország, Lengyelország és a többi érintett ország a gabonaszállítási tilalom meghosszabbítását kezdeményezi. Az ukránok azzal az ürüggyel árasztották el olcsó, rossz minőségű gabonával a magyar, a lengyel, a szlovák, a román és a bolgár piacot, hogy az afrikai országok élelmezése múlik ezen. Csakhogy ennek a gabonának az elenyésző, ezrelékben mérhető töredéke jut el Afrikába, a többit jó áron az uniós piacon akarják értékesíteni. Ezzel pedig egyrészt rossz minőségű gabonával árasztják el a piacot, másrészt az árakat is leverik, és nehéz helyzetbe hozzák a magyar és térségbeli gazdákat.
Vágólapra másolva!

Nagy István: Szeptember 15-e után is tiltani kellene az ukrán gabona behozatalát

Az Ukrajnából a szomszédos országokba irányuló egyes mezőgazdasági termékek behozatali tilalmának szeptember 15-ig tartó hatályát meg kellene hosszabbítani – jelentette ki Nagy István agrárminiszter múlt csütörtökön Varsóban lengyel hivatali kollégájával, Robert Telusszal közös sajtóértekezleten. A kétoldalú megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Nagy István méltatta az öt uniós tagállam − Lengyelország és Magyarország mellett Bulgária, Románia és Szlovákia − közös fellépését az ukrán gabonaügyben.

− emelte ki. Mindez azonban ideiglenes helyzet, amely jelenleg szeptember 15-ig van érvényben − tette hozzá. Nagy István az Origónak azt is kifejtette, hogy tovább erősödött Varsóban az Ukrajnával határos, az onnan származó gabonaexport dömpingnek leginkább kitett frontországok egysége. A gabonakérdés fontosságát jelzi, hogy a találkozón részt vett Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke is.

mondta a miniszter,

MAGYAR KEZDEMÉNYEZÉSRE A TALÁLKOZÓ RÉSZTVEVŐI EGYETÉRTETTEK ABBAN IS, HOGY TRANZIT SZÁLLÍTÁSI DÍJTÁMOGATÁST KELL BRÜSSZELNEK BIZTOSÍTANIA ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY AZ UKRÁN GABONA ELJUSSON A HAGYOMÁNYOS PIACAIRA, ÉS NE RAGADJON BE A FRONTORSZÁGOK TERÜLETÉN.

Az Uniónak meg kell értenie a nehézségeinket és cselekednie kell, mert kihívások egyre több tagállamban jelentkeznek. Szolidárisak vagyunk Ukrajnával, de felelősséggel tartozunk a magyar gazdákért, akiknek meg fogjuk védeni az érdekeiket − emelte ki a miniszter.

A helyzetet bonyolítja, hogy

Ukrajna valójában nem azt akarja, hogy a szállítmányok eljussanak a szegény afrikai országokba, azért ugyanis sokkal kevesebbet kaphatnak, mint ha a szomszédos országokban (például Magyarországon) az uniós piacokra öntik. Ahova egyébként nem is önthetnék, mivel a rossz minőségű ukrán gabona nem felel meg az uniós követelményeknek.

Így most valójában a háborús helyzetet kihasználva akarnak ügyeskedni - és ebben Brüsszel láthatóan megpróbál segíteni nekik.

Egy kombájn búzát arat Novoszofijka falu közelében, Mikolajiv régióban, miközben a háttérben füst gomolyog Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Így tenné tönkre az ukrán gabona dömpingje a magyar gazdákat

– írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mandiner érdeklődésére.

– tudták meg a NAK-tól. Viszont az ukrán dömpinggabona miatt az árak is alacsonyak. Vagyis a gazdák kevés gabonát tudnak eladni, azt is áron alul.

Látható a tőzsdei jegyzésen a május végi mélyponthoz képest pozitív irányú elmozdulás, azonban erősen volatilis a piac. Továbbá az alacsony felvásárlási árak miatt sok tavalyi termény is még a raktárakban van, a kisebb gazdálkodóknál raktározási probléma is jelentkezhet. Közölték:

Torzult a piac az ukrán búza miatt

Az ukrán mezőgazdasági termékek Brüsszel által engedélyezett vámmentes behozatala miatt hazánk és más, Ukrajnával szomszédos országok piaca jelentősen torzult.

„Ezen a téren a V4 országok továbbra is egységes uniós megoldást sürgetnek, amely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek – miként az tervezett volt és a vámok tavalyi eltörlésének oka volt – elérjék végső, alapvetően EU-n kívüli rendeltetési helyüket – hangsúlyozta a NAK, amely komoly és aggasztó problémának látja a vámmentesen beérkező ukrán gabonát.

Ezt ugyanis nem a szigorú EU-s előírások figyelembe vételével állították elő, és ezért egészségügyi kockázatot jelent, akár betegségeket is okozhat, amellett, hogy a dömping leveri az árakat.

A NAK álláspontja szerint az ideiglenes intézkedéseken túlmenően a vámtarifákat és kvótákat a lehető leghamarabb vissza kell vezetni, az ukrán mezőgazdasági termékek importdömpingje miatt további egységes, határozott brüsszeli intézkedésekre van szükség.

Az ukránok persze nem akarnak engedni, Zelenszkij már zsarolni kezdte Brüsszelt, és fenyegetőzik, nehogy a szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat meghosszabbítsák. Ursula von der Leyen pedig, mint mindig, most is Ukrajnának akar kedvezni.