Kiderült a jóga hihetetlen hatása a memória megőrzésében

Jóga
A jóga miatt az idegpályák újjáépültek, csökkent az agyállomány hanyatlása, és megfordult néhány biomarker
Vágólapra másolva!
A jógaórák segíthetnek a megismerésben és a memóriában az Alzheimer-kór kockázatának kitett idősebb nőknél. A jóga emellett segíthet csökkenteni a kapcsolódó tényezők számát és lassítani a tünetek kialakulását.
Vágólapra másolva!

A jóga klinikai és biológiai előnyei

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói 79 olyan 50 év feletti nő segítségét vették igénybe, akik potenciálisan egy olyan génváltozattal rendelkeztek, amely miatt nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata; ez a gén a vérnyomás és a szívritmus emelkedésével, valamint az agyban lévő rendellenes erek növekedésével is összefüggésbe hozható. 

A vizsgálatban részt vevő nők kognitív hanyatlásról számoltak be, és koleszterin- vagy magas vérnyomás elleni gyógyszert szedtek, cukorbetegek voltak, vagy nemrégiben szívrohamot éltek át.

Jóga
A jóga lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek kialakulását
Fotó: PInterest

Az önkénteseket két csoportba osztották tizenkettő hétre: az egyik egy kundalini jóga tréninget, a másik pedig a szokásos memóriafejlesztő gyakorlatokat követte. Az utóvizsgálatok „jelentős, nagy hatásméretű"” kognitív javulást mutattak a jógázó csoportnál a memóriagyakorlatokat végzőkhöz képest.

Ezek az eredmények a kundalini jóga klinikai és biológiai előnyeit sugallják a szubjektív kognitív hanyatlás tekintetében, a kognícióban bekövetkező változásokat a jóga gyulladáscsökkentő hatásával kapcsolva össze

 – írják a kutatók a Translational Psychiatry folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A vizsgálat korlátai miatt azonban az eredményei nem jelenti azt, hogy a jóga csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Ám az önkéntesek kis csoportjában úgy tűnt, hogy segíthet a betegséggel összefüggésbe hozható korai problémák megoldásában.

A jógacsoportban a kutatók azt látták, hogy az idegpályák újjáépültek, csökkent az agyállomány hanyatlása, és megfordult néhány biomarker (biológiai jelzőtábla), amely az öregedéshez és a gyulladáshoz kapcsolódik, amelyek mind az Alzheimer-kórral hozhatók összefüggésbe.

A jógacsoportban a kutatók azt látták, hogy az idegpályák újjáépültek, csökkent az agyállomány hanyatlása, és megfordult néhány biomarker (biológiai jelzőtábla), amely az öregedéshez és a gyulladáshoz kapcsolódik, amelyek mind kapcsolódhatnak az Alzheimer-kórhoz.

 

Csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát

A kundalini jóga elsősorban a légzésre és a meditációra koncentrál, és nem a fizikai pózok felvételére. A korábbi kutatások szerint hatékony a kognitív hanyatlás elleni küzdelemben és a hangulat javításában.

Erre jó a jóga: a stressz csökkentésére, az agy egészségének javítására, a szubjektív memóriateljesítmény javítására, a gyulladás csökkentésére és a neuroplaszticitás javítására

 – mondta Helen Lavretsky pszichiáter, a UCLA munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Jóga
A jóga miatt az idegpályák újjáépültek, csökkent az agyállomány hanyatlása, és megfordult néhány biomarker
Fotó: Pinterest

Hozzátette: az Alzheimer-kór megelőzésének és gyógyításának egyik problémája az, hogy még mindig nem tudjuk pontosan, mi okozza. A jó hír az, hogy a tudósok folyamatosan közelítenek néhány válaszhoz, és több olyan állapotot is találtak –például a depressziót –, amely szorosan összefügg a betegséggel.

A szakemberek szerint ha rájönnek, hogyan csökkenthetjük az Alzheimer-kór kockázatát, több támpontot kaphatunk arra vonatkozóan, mi váltja ki a betegséget; 

és ez a legújabb kutatás azt mutatja, hogy érdemes megvizsgálni a jóga jótékony hatásait. Kiemelték azonban, hogy a jógának a gyulladáscsökkentő, stresszcsökkentő, öregedésgátló neuroplasztikus agyi hatása remekül kiegészítheti a memóriagyakorlatokat.