Kit tartanak vonzónak az érett férfiak? Itt a válasz

idős pár Ha újra fiatal lehetnék, nem felejtenék el időt szánni a boldogságra
Vágólapra másolva!
Mit találnak szexuálisan vonzónak a másik nemben a férfiak és a nők? A legtöbb ezt firtató kutatás főleg a fiatalabbakat faggatja. Most ausztrál kutatók az idősebbeket is bevonták a felmérésbe, hogy látszódjék, miként változnak a párválasztási preferenciák és hangsúlyok az életkorral.
Vágólapra másolva!

Ami a szexuális vonzerőt illeti, a nők nagyobbra értékelik az érett kort, a tanultságot, az intelligenciát, a jövedelmet és az érzelmi kötődést, míg a férfiaknál a fő prioritás a vonzó megjelenés és a testfelépítés – igazolja az évezredes sztereotípiák érvényességét az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem (Queensland University of Technology, QUT) legújabb felmérése.

A tanulmány szerzői azonban mégis túlléptek a közhelyeken azzal, hogy az idősebb korosztály véleményét is kikérték, így követni tudták azt is, miként változik a vonzerő egyes összetevőinek viszonylagos fontossága az életkorral. Így kiderült például, hogy a nyitottságot és a megbízhatóságot mind a férfiak, mind a nők egyre fontosabbnak rangsorolják az életkor előrehaladtával. A „Életkortól függő nemi különbségek a küllem, az erőforrások és a személyiségjegyek szexuális vonzerejében" című tanulmányt a PLOS ONE nemzetközi folyóirat közli.

Dr. Stephen Whyte, a QUT viselkedésközgazdásza elmondta: a munka során a 2016-ban összesen több mint 7000 18 és 65 év közötti résztvevő által kitöltött Australian Sex Survey online nemzeti kérdőv adatait használták fel arra, hogy a férfi és női szexuális preferenciák életkor szerinti változását nyomon kövessék. „A nemi vonzerő az emberi párválasztás és reprodukció kulcsfontosságú hajtóereje – szögezte le Whyte. –

„A szex, a reprodukció és a párkapcsolatképzés terén mikroszinten hozott döntések egy sor makroszintű trendet és társadalmi normát befolyásolnak – folytatta a kutató. – Ezek közé tartozik a nemi szerepek és az esélyegyenlőség kérdése, a munkaerőpiac dinamikája, a termékenységi mutatók, a tágabb értelemben vett szexuális szabadság, a politika, a vallás, és a házasság intézménye. Számos tudományág előtt régóta nyilvánvaló, hogy az emberek különböző preferenciák alapján választják ki a számukra vonzó párt, és hogy a vonzó jegyek gyors azonosítása révén azzal a partnerrel hozunk létre utódokat, akiktől 'jó géneket' remélünk. S bár mindkét nem képviselői előnyben részesítik a fizikailag vonzó párt vagy potenciális partnert, a férfiak preferenciáját ismeretes módon jobban befolyásolja a küllem. A nők a többi tulajdonság szerint is erősebben válogatnak, hiszen termékeny életszakaszuk viszonylag limitált, így nem kockáztathatnak meg egy rosszul sikerült választást. Azonban a szexuális vonzalmat felmérő tanulmányok mindeddig jobbára a fiatalabb populáció körében vizsgálódtak. Mi sokkal szélesebb életkortartományból gyűjtöttünk adatokat, hogy megítéljük, miként különbözhet az életkor szerint a szexuális preferenciák mintázata."

Forrás: Shutterstock

Dr. Whyte elmondása szerint a válaszadóknak ugyanazon kérdéstípust kilenc különböző formában tették fel, s az ezekre adott válaszokat elemezték. A kérdések arra vonatkoztak, hogy a válaszadót a lehetséges pár kiválasztásában mennyire befolyásolják az esztétikai vonatkozások, az anyagi és szellemi erőforrások, illetve a különböző személyiségjegyek. „Arra kértük a résztvevőket, hogy állítsák fontosság szerinti sorrendbe a szexuális vonzerővel kapcsolatos következő kilenc tulajdonságot: életkor, vonzó megjelenés, fizikai jegyek, intelligencia, képzettség, jövedelem, megbízhatóság, nyíltság és érzelmi kötődés."

„Először is azt találtuk, hogy a férfiak a nőkkel összehasonlítva a vonzó megjelenést és a fizikai jegyeket fontosabbnak ítélik a szexuális vonzerő szempontjából a többi tulajdonsághoz képest. Mindkét nem a jövedelmet rangsorolta utolsónak, azonban a nők a férfiaknál nagyobb fontosságot tulajdonítanak a képzettségnek és az intelligenciának, míg a férfiak a vizsgálatban részt vevő nőkhöz viszonyítva a nyíltságot kissé előbbre sorolták.

Ugyanakkor az érzelmi kötődést életkortól függetlenül egyformán fontosnak értékelik a nők és a férfiak."

Végezetül Whyte hozzátette: „Érdekes módon azok a termékenységük és jövedelmi helyzetük csúcsán (18 és 50 éves kor között) lévő férfiak és nők, akik extrém magas preferenciáról számoltak be valamely tulajdonság irányában, hajlamosak voltak egyszerre több tulajdonságot is extrém fontosnak értékelni."