Fejlődik a mindenható okosotthonos szabvány

konyha sütés főzés kitchen tűzhely
Fotó: Le Creuset / Unsplash
Vágólapra másolva!
Többek közt a mikrosütőket is támogatja a legújabb változata.
Vágólapra másolva!

Több évnyi ígérgetést követően tavaly végre piacra kerültek az első Matter okosotthonos szabványt támogató eszközök. A technológiát a Connectivity Standards Alliance (CSA) nemzetközi iparági szervezet fejleszti, a célja pedig az, hogy a jövőben a háztartásokban lévő okoseszközök gyártótól függetlenül képesek legyenek tökéletesen együttműködni egymással.

A héten befutott a Matter 1.3-as változata, amely újabb típusú eszközök támogatásával bővítette a szabvány képességeit, már a mikrosütőket, a sütőket, a főzőlapokat, a ruhaszárító gépeket, a szellőztetőgépeket, az elektromos autótöltőket, a vízszivárgást detektáló szenzorokat, a fagyérzékelőket, az esőszenzorokat, továbbá a mágnesszelepeket is támogatja.

A szabvány lassú fejlődése elsőre bosszantónak tűnhet a fogyasztók számára, azonban a Matteren keresztül vezérelni lehet a támogatott típusú termékek fő funkcióit, ezért halad lassan a munka.

Konkrét példát hozva a most támogatni kezdett mikrosütők esetében a Matteren keresztül vezérelni lehet a mikrózás időtartamát, energiafokozatát, üzemmódját, továbbá ha van, akkor a szellőztető ventilátor sebességét és fényét. Ezen túlmenően a mikrók képesek értesítéseket visszaküldeni a működésre utasítást kiadott eszköznek, az esetek többségében a használójuk mobiljára kell gondolni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!