Nagy hardveres fejlesztés jön a laptopok piacán

Vágólapra másolva!
Újból megszokottá válhat a házilag cserélhető és bővíthető memória.
Vágólapra másolva!

Nagy divattá vált az elmúlt évtizedben a laptopgyártóknál, hogy cserélhető SO-DIMM modulok használata helyett ráforrasztják a rendszermemóriát a termékeik alaplapjaira. Ez segít helyet spórolni az egyre vékonyodó laptopokban, cserébe viszont egyrészt a vevők nem tudják utólag bővíteni a gépekben lévő memóriát, másrészt pedig a RAM meghibásodása esetén a komplett alaplap a kukában végezheti, ami gazdaságtalan, pazarló, és szükségtelenül környezetszennyező.

crucial micron lpcamm2 ram memória
Az LPCAMM2 hatvan százalékkal kevesebb helyet foglal a régi SO-DIMM modulokhoz képest
Fotó: Crucial

Most végre beérett a következő releváns innováció, a Micron tulajdonában lévő Crucial márka piacra dobta a világ első LPCAMM2 (Low-Power Compression-Attached Memory Module) szabványú memóriamoduljait, első körben 32 GB és 64 GB kapacitású változatokban. Az LPDDR5X chipeket használó termékek kétcsatornás üzemmódban és 128 bites csatolófelületen működnek, 7500 MT/s sebességen, 120 GB/s az elméleti maximum sávszélességük.

Az LPCAMM2 típusú modulok olyan 60 százalékkal kevesebb helyet foglalnak a régi SO-DIMM modulokhoz képest, így lehetőséget adnak a laptopgyártók számára, hogy a dizájnbeli prioritásaik megtartása mellett újból cserélhető memóriát használjanak a termékeikben.

Az első LPCAMM2 modult használó noteszgép a május során piacra kerülő Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 lesz.

A Micron új típusú moduljai olcsónak nem mondhatóak, a 32 GB kapacitásúért 175 dollárt, míg a 64 GB-os változatért 330 dollárt kér, átszámítva olyan nettó 63 ezer és 119 ezer forintokról van szó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!