Már telepíthető az Ubuntu 23.04

ubuntu
Ez a trendi háttérkép fogadja a Lunar Lobster kódnevű Ubuntu 23.04-et telepítőket
Vágólapra másolva!
Az alternatív kezelőfelületű variánsaiból is befutott az aktuális főverzió.
Vágólapra másolva!

A terveknek megfelelően elérhetővé vált a világ egyik legnépszerűbb Linux-disztribúciójának új kiadása, Lunar Lobster kódnevű Ubuntu 23.04. Az általános felhasználásra szánt operációs rendszer mostani főverziója normál támogatási ciklusú, így 2024 januárjáig érkeznek hozzá frissítések, viszont addigra a felhasználók pár kattintással továbbléphetnek majd a várhatóan októberben befutó utódjára.

Ez a trendi háttérkép fogadja a Lunar Lobster kódnevű Ubuntu 23.04-et telepítőket Forrás: Canonical

A disztribúció esetében régóta megszokottnak megfelelően az Ubuntu 23.04 is egy iteratív kiadás, javarészt csak a legújabb verziókra frissültek a komponensei. Ennek keretében például a GNOME 44 kezelőfelületnek hála sok helyen megszépült és használhatóbbá vált a rendszer, plusz számos kisebb trükköt is tanult, például a fájlkezelőben közvetlenül képfájlba menthetőek a vágólapra másolt képek.

Említésre méltó még, hogy javarészt vizuálisan, nyomokban pedig funkcionálisan is megújult a telepítőprogramja, továbbá egyszerűbbé vált a céges gépparkokon való automatizált terjesztése.

A legújabb Ubuntu kiadásával párhuzamosan a disztribúció alternatív kezelőfelületű változataiból is megérkeztek a 23.04-es kiadások, ilyen például a Kubuntu, a Xubuntu, továbbá az Ubuntu Budgie.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!