Óriási támadás érte a Huawei AppGallery boltot

Huawei P40 Pro+, okostelefon, teszt, kamera, HMS,
A kijelzője szép, világos.
Vágólapra másolva!
Trójai kártevővel fertőzött mobiljátékok árasztották el a kínálatát.
Vágólapra másolva!

Egyetlen népszerűvé vált mobilos alkalmazásbolt sem kerülheti el sorsát, a szokásostól eltérően a Play Áruház helyett most épp a Huawei AppGallery háza táján történt súlyos incidens. A Dr. Web biztonsági cég szerint nagyszabású támadást indított benne egy bűnözői csoport, összesen 190 kémprogrammal kiegészített játékot tettek benne elérhetővé, amelyek közösen 9,3 millió telepítést hoztak össze.

Huawei P40 Pro Forrás: Origo

A Huawei mostanra törölte az áruház kínálatból a lebukott játékokat, azonban a már telepített példányaikat nem tudja eltávolítani a felhasználók okostelefonjairól és táblagépeiről. A biztonsági cég által „Android.Cynos.7.origin" névre keresztelt trójai a kért engedélyek megkapása esetén például hazatelefonálja a felhasználó telefonszámát, a készülék földrajzi koordinátáit vagy arra utaló információkat, az eszközök egyes hálózati és SIM-es információit, a hardveres specifikációikat.

A Dr. Web szerint a 2014 óta fejlesztett Cynos kártevő egyes verziói agresszív funkciókkal rendelkeznek, emelt díjas szolgáltatásokra iratkoztathatják fel a mobilozókat, elolvashatják a bejövő SMS-eket (ez általános kémkedés mellett kétlépcsős hitelesítési kódok ellopására lehet használható), újabb modulokkal bővíthetik a funkciókészületüket, további alkalmazásokat telepíthetnek.

A mostani incidensben érintett játékok pontos listája ezen a linken érhető el, az AppGallery boltból játékokat telepítetteknek érdemes megnézniük, hogy nem váltak-e áldozattá. Ha igen, akkor azonnal el kell távolítaniuk a kártevős játékokat, továbbá érdemes ránézniük a telefonszámlájukra, hogy nincsenek-e érthetetlen tételek rajta.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!