Két régi Ubuntu is fizetős támogatást kapott

ubuntu linux laptop notebook
Ubuntu
Vágólapra másolva!
Éppen elég üzleti felhasználójuk nem volt még képes újabb változatra átállni.
Vágólapra másolva!

Nem hagyja cserben a vállalati és intézményi ügyfeleit a Canonical, bejelentette két korábbi hosszan támogatott Ubuntu esetében az eredeti támogatási időszakuk megduplázását. Az Ubuntu normál kiadásai már régóta csupán kilenc hónap támogatást kapnak, azonban a kétévente kiadott LTS (Long Term Support), avagy hosszan támogatott verziókhoz alapvetően 5 évig járnak biztonsági frissítések.

Ubuntu Forrás: uka0310 / Flickr

A helyzet 2018-ban némileg megváltozott, egy új előfizetés keretében a kérdéses évtől érkező LTS-ekhez a Canonical vásárolhatóvá tett további 5 évnyi támogatást, eddig a 18.04 és a 20.04 kiadásokhoz volt elérhető ez a kiegészítő lehetőség.

Az otthoni felhasználók számára tipikusan nem fontos és érdekes az opció, jobban járnak az éppen legújabb hosszan támogatott Ubuntura való ingyenes frissítéssel, azonban a vállalati és intézményi ügyfelek esetében kockázatkerülés miatt lehet ráció abban, hogy inkább fizetnek a meglévő telepítések életciklusának kitolásáért, mintsem átálljanak egy újabb főverzióra.

A különösen lassan mozgó ügyfelek igényeire válaszul a Canonical most kibővítette a kiterjesztett támogatási programját, immáron az Ubuntu 14.04 LTS és Ubuntu 16.04 LTS kiadások is részt vesznek a programban. Az előbbihez 2024 áprilisáig, az utóbbihoz pedig 2026 áprilisáig bocsát ki biztonsági frissítéseket a Canonical, így a rendszereket használóknak remélhetően lesz elég idejük átállítani egy újabb kiadásra a számítógépparkjukat még azelőtt, hogy újból kifutnának az időből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!