NASA: hatalmas aszteroida halad el a Föld mellett

Artwork of Psyche Mission
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Egy gízai Nagy Piramis méretű hatalmas aszteroida ma 90 ezer kilométer/órás sebességgel fog elhaladni a Föld mellett - figyelmeztet a NASA. A szakértők szerint ez teljesen biztonságos, és a 2024 JZ nevű aszteroida, ártalmatlanul fog elhaladni bolygónk mellett.
Vágólapra másolva!

Egy hatalmas, majdnem a gízai Nagy Piramis méretű aszteroida fog ma elhaladni a Föld mellett - figyelmeztetett a NASA. A 120 méteres aszteroida, tudományos nevén 2024 JZ, elképesztő, 90 000 kilométer/órás sebességgel halad majd el a bolygónk mellett.

De még nem kell az atombunkerek felé venni az irányt, mivel ez az aszteroida biztonságosan elhalad majd a Föld mellett 4,2 millió km távolságra. Bár ez távolinak hangzik, a NASA az aszteroidát még mindig "földközeli objektumnak" (NEO) minősíti. A NASA azt írja: A NEO-k olyan üstökösök és aszteroidák, amelyeket a közeli bolygók gravitációs vonzása olyan pályára kényszerített, amely lehetővé teszi számukra, hogy a Földhöz közel kerüljenek. NEO-nak számít minden olyan aszteroida, ami a Naptól számítva 194 millió kilométeren belülre, és így a Földtől számítva 45 millió kilométeren belülre kerül. Dr. Edward Bloomer, a Royal Greenwich Observatory vezető csillagásza a MailOnline-nak elmondta: 

A mai esemény egyáltalán nem aggasztó, ez nem az a fajta dolog, ami miatt aggódnunk kellene.

Az aszteroidák akkor minősülnek "potenciálisan veszélyesnek", ha a Földtől 0,05 csillagászati egységen (7,48 millió kilométeren) belülre kerülnek, és átmérőjük nagyobb, mint 140 méter. Ma este egy még közelebbi aszteroida elhaladásra is sor kerül majd, amikor a 2024 JT3 nevű kis aszteroida mindössze 19 300 kilométerre halad majd el a Föld mellett.

A mai közeli találkozás nem ad okot aggodalomra, de Dr. Bloomer szerint fennáll a kockázata annak, hogy valamikor a jövőben becsapódik egy aszteroida.

Az 1908-as Tunguska esemény során egy, a 2024 JZ méretének a felénél is kisebb aszteroida robbant fel egy szibériai erdős terület felett, és 830 négyzetmérföldnyi területet tarolt le teljesen.

Hasonlóképpen, Dr. Bloomer rámutat, hogy a cseljabinszki meteor, amely 7200 épületet rongált meg és 1491 embert sebesített meg Oroszországban, mindössze 20 méter átmérőjű volt. A legaggasztóbb az a tény, hogy a cseljabinszki meteort korábban nem észlelték, csak amikor a Földbe csapódott. Szerencsére a NASA már befektetett olyan módszerekbe, amelyekkel megvédheti bolygónkat a közeledő aszteroidáktól.

Ahogy az Origo is megírta, a NASA 2021 novemberében indította el a DART küldetést, amely egy műholdat küldött a Földtől mintegy 10,9 millió km-re lévő Dimorphos aszteroida oldalába. Ez a teszt megmutatta, hogy ha egy kis műholddal elég korán eltalálnak egy aszteroidát, akkor a kis ütközés biztonságos pályára lökheti azt, mire az elérné a Földet. Bár ez a küldetés csak egy teszt volt, bebizonyította, hogy a Föld megmenthető lenne egy aszteroida becsapódástól, ha időben észleljük a veszélyt - írja a Daily Mail.

Döbbenetes dolog történt a robbanásveszélyes ördög-üstökössel, az egészet felvette a NASA.