Óriási tüntetés Ukrajnában Zelenszkij őrült parancsa miatt

Vágólapra másolva!
Teherautók százai torlaszolták el a Kijev-Odessza autópályát. Ukrán kamionosok tiltakoznak az új mozgósítási törvény ellen.
Vágólapra másolva!

Tiltakozó akcióba kezdtek a mozgósításról szóló, hatályba lépett új törvény ellen az ukrán sofőrök. Az dühítette fel őket, hogy az elfogadott törvény rájuk is vonatkozik. Az ukrán kamionosok több száz teherautóval részben lezárták a Kijev-Odessza között futó autópályát. A forgalom csak egy sávon halad. Az új törvény értelmében

Ukrajnából való kilépéskor mobilizálhatják a sofőröket.

Május elején a kamionosok petíciót adtak ki, amelyben azt követelték, hogy kapjanak felmentést az új mozgósítási törvény hatálya alól a nemzetközi személy- és áruszállítást végző sofőrök.  Szombaton, május 18-án lépett hatályba a mozgósítás szabályainak szigorításáról szóló törvény. Május 17-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a börtönökben fogvatartottak mozgósítását a köztársaság fegyveres erői (AFU) állományába - írja a Lenta.

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. Ahogy az Origo is beszámolt róla, a kínai és az orosz elnök nyilvánosan is összeállt Amerika ellen. Orbán Viktor május 8-án fogadta a Magyarországra érkező kínai elnököt. A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán posztolt képeket a kínai elnök köszöntéséről.