Közel a harmadik világháború: nem ellenzik a nyugati fegyverek teljes körű használatát

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.07., UkránOroszháború
Fotó: Anadolu via AFP/Diego Herrera Carcedo
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet arról ír, hogy úgy tiltották meg az amerikai fegyverek felhasználást oroszországi célpontok ellen, hogy kvázi engedélyezték.
Vágólapra másolva!

Nem bátorítottunk és nem tettünk lehetővé csapásokat Ukrajnán kívül, de végső soron Ukrajnának magának kell döntéseket hoznia arról, hogyan fogja folytatni ezt a háborút

– adott kitérő választ Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra vonatkozóan, hogy az USA megengedi-e amerikai fegyverekkel csapásokat mérjenek orosz területre, de megismételte, hogy az USA elvileg nem ellenzi az Oroszország elleni csapásokat sem - írja a Magyar Nemzet.

 Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtóértekezletet tartott Kijevben 2024. május 15-én
Fotó: MTI

Egyre közelebb a harmadik világháborúhoz

Az Ukrainska Pravda összegyűjtötte, hogy egyre több nyugati ország ad engedélyt oroszországi célpontok elleni támadásra.

  • Május elején az Egyesült Királyság külügyminisztere, David Cameron kijevi látogatása során kijelentette, hogy Ukrajnának joga van a London által biztosított fegyverzettel orosz területen lévő célpontokra csapást mérni.
  • Lettország újonnan kinevezett külügyminisztere kijelentette, Ukrajna nyugati fegyvereket kapott egyes partnerektől, engedéllyel, hogy csapást mérjen Oroszország területére. Nem részletezte, mely országokra utal. 
  • Az Egyesült Királyság 250 kilométert meghaladó hatótávolságú Storm Shadow cirkálórakétákat szállított Ukrajnának. Ukrajna tavaly tavasszal kezdte el használni azokat.

Ugyanakkor John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora a Fehér Házban egy tájékoztatón, az Amerika Hangja szerint azt mondta, hogy 

Nem bátorítunk és nem is engedünk az Egyesült Államok által szállított fegyverrendszerek felhasználásával végrehajtott támadásoknak orosz területen belül. Ez a politika, amely nem változott”

 – idézi az ukrán lap egy másik cikkében. 

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a The Wall Street Journal szerint az ukrán vezetés hivatalosan is engedélyt kért a Biden-adminisztrációtól, hogy bevethessék az amerikai fegyvereket oroszországi területen is. Az sem lehet véletlen, hogy ez a hír akkor látott napvilágot, miután az ukrán elnöki hivatal vezetője eligazítást kapott Alex Sorostól, a baloldali oligarcha Soros György fiától.