Újabb katasztrófa közeleg, a helyiek már készülnek rá

Vágólapra másolva!
Kezdődik az időszak, amelyben fokozott veszélye van az erdőtüzek kialakulásának a Hawaii-szigeteken. Tavaly Maui szigetén pusztított az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb tűzvésze, ezért a hatóságok megkezdték a felkészülést a várható nehéz időszakra.
Vágólapra másolva!

Tavaly augusztusban hatalmas tűzvész pusztított a Hawaii-szigetekhez tartozó Mauin. A katasztrófában 101-en haltak meg, a sziget nyugati partján fekvő Lahaina óvárosa teljesen leégett, közel 3 ezer épület vált a lángok martalékává. Az újjáépítési és helyreállítási munkák azóta is zajlnak, azok költségét akkor 5,52 milliárd dollárra tették.

A hawaii hatóságok közlése szerint a 3000 érintett háztartásban lakók nagyjából ötödének, 600 családnak még mindig nem rendeződött a hosszú távú lakhatása. Több mint 60-an kaptak pénzügyi támogatást az áldozatok segítésére létrehozott, 175 millió dolláros One Ohana nevű alapból, ők mindannyian hozzátartozójukat vesztették el a tavalyi tűzvészben.

A hatóságok ugyanakkor már az idei nyárra készülnek. Hawaii az Egyesült Államok 50. tagállama, melynek kormányzója és a vészhelyzeti, polgári védelmi erők közösen tartottak tájékoztatását az intézkedésekről.  Az elmondottak szerint 

a következő hónapok a szigetcsoport valamennyi tagján rendkívül száraznak ígérkeznek, amiért a klímaváltozás okolható.

 A Hawaii-szigeteken korábban nagyon ritkán fordultak elő erdőtüzek, ám a meleg és csapadék nélküli időjárás megnövelte ezek kockázatát, és a jövőben számítani lehet rendszerességükre. Ezért a hatóságok bővítik a meteorológiai állomások számát a szigeteken. Az állam úgynevezett "tűzmarsallokat" delegál a szigetek területeire, és segítséget nyújt ahhoz, hogy az egymás közelében élők "tűzvédelmi közösséget" alkossanak.

Óriási pusztítást végzett a tűz tavaly augusztusban Maui szigetén, a hawaii hatóságok megkezdték a felkészülést az idei várhatóan nagyon száraz nyárra
Óriási pusztítást végzett a tűz tavaly augusztusban Maui szigetén, a hawaii hatóságok megkezdték a felkészülést az idei várhatóan nagyon száraz nyárra
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Az állam közlekedésfelügyeleti hatósága arról adott tájékoztatást, hogy újratervezik az evakuálási útvonalak rendszerét, egyúttal megkezdik a szárazságot jobban tűrő növények betelepítését a szigetre.

Arra is kérték a lakosságot, hogy személyenként minden hawaii készítse el saját kitelepítési csomagját. Ebbe praktikus holmikat, illetve egy váltás ruhát pakoljanak úgy, hogy a csomagot csak meg kelljen fogni akkor, ha vészhelyzet esetén a hatóságok elrendelik a kitelepítést vagy kimenekítést. Előbbire tervezetten, a katasztrófa valószínű bekövetkezése előtt kerül sor, utóbbi akkor, ha már megtörtént a baj, azaz például egy gyorsan terjedő erdőtűz közvetlenül fenyeget lakóházakat – derül ki a Japan Today-en a Honoluluban tartott sajtótájékoztatóról megjelent összefoglalóból.