Reptereket zártak le Indonéziában vulkánkitörés miatt

Vágólapra másolva!
Indonéziában, a Ruang szigeten kitört egy vulkán a szigettel megegyező nevű hegyen. A szigetről több ezer embert evakuáltak, mivel fennáll a veszélye, hogy a hegy belecsúszik az óceánba és cunamit okoz. A kitörés miatt már több repteret is le kellett zárni, a hamut már Malajziáig fújja a szél.
Vágólapra másolva!

Kedden a Ruang-hegyi vulkán ötször is kitört, lávát és hamut lövellve magasan az égbe. 

Emiatt a hatóságok 12 ezer embert evakuáltak a szigetről.

Hajókkal és hadihajókkal vitték át őket a szomszédos szigetekre. Attól is tartani lehet, hogy a hegy nagy része bele fog csúszni az óceánba, ami cunamit okozhat. 

Egy 95 éves férfi, akit szintén elvittek a szigetről, úgy nyilatkozott, hogy a hegy felrobbant. Kétszer sziklaeső volt, a második alkalommal a távolabbi házakat is elérték a sziklák - írja a The Guardian

A helyi meteorológiai ügynökség megosztott egy képet, amin jól látszik, hogy a vulkáni hamú már Malajziáig is elér. A hamu terjedése miatt hét repülőteret kellett lezárni a térségben. 

Fotó: STR/AFP

Az Origo korábban megírta, hogy a Ruang vulkán áprilisban többször is kitört. Akkor 1,8 kilométer magasan lövellt lávát és hamut az égbe, több száz embert evakuáltak akkor a hatóságok a szigetről és megemelték a készültségi szintet. 

Januárban egy másik vulkán tört ki Indonéziában, a Marapi tűzhányó. 1,3 kilométer magasan lőtte ki a hamut és a lávát. A hatóságok közel 100 embert evakuáltak a közelből, a környéken élőket pedig arra kérték, hogy a vulkáni hamu és por miatt hordjanak maszkot. A vulkán korábban decemberben tört ki, akkor 23 ember meghalt. 

Februárban Mexikóban tört ki a Popocatépetl vulkán, 3 kilométer magas kilövellve a hamut és a lávát. A környező településeket eltakarta a hamu, a vulkán egy hétig naponta többször is kitört. Ez az ország egyik legaktívabb és legveszélyesebb vulkánja. 

Februárban már idén másodszor tört ki Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten álló Fagradalsfjall tűzhányó, 2021 óta ez már a hatodik alkalom volt. Korábban január 14-én tört ki és két napon át volt aktív, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő kis halászfalu, Grindavík négyezer lakosát is evakuálni kellett. A hatóságok novemberben azért kezdtek gátat építeni, hogy a láva elkerülje a házakat és rongálja az infrastruktúrát. Az izlandi hatóságok újabb kitörésekre figyelmeztettek a földkéreg alatt összegyűlt, kitörésre váró magma miatt.