Zelenszkij őrült kegyetlenségeit már az ukránok sem tűrik tovább

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.01.,   UkránOroszháború,
DONETSK OBLAST, UKRAINE - FEBRUARY 28: A Ukrainian serviceman of 79th brigade fires a 105 mm howitzer near the frontline outside of Marinka as the war between Russia and Ukraine continues in Donetsk Oblast, Ukraine on February 28, 2024.
Fotó: Anadolu via Getty Images/Wolfgang Schwan
Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg hosszú hónapokon át ostromolta a 2015 óta az ukrán védelem szempontjából kulcsfontosságú Avgyijivka városát, amelyet február 17-én sikeresen el is foglaltak. Már napokkal korábban ismert volt, hogy az ukrán katonáknak semmi esélyük megvédeni a várost, ennek ellenére Volodimir Zelenszkij úgy döntött, hogy nem menekíti ki a katonákat, így rengetegen haltak meg vagy estek hadifogságba értelmetlenül. A Washington Post most élesen kritizálta az ukrán elnököt a kegyetlen és őrült döntés miatt.
Vágólapra másolva!

A Washington Post több olyan ukrán katonával is beszélt, akik Avgyijivka városában harcoltak. Közülük többen pánikról és szervezetlenségről számoltak be, a katonák még mindig a nyugati fegyverszállítmányokat várják. Egy 21 éves katona arról számolt be, hogy február második hetében érkezett a városba, vagyis nem sokkal azelőtt, hogy az oroszok elfoglalták volna. Ő nagy szerencsével elkerülte a halált és a fogságba esést, azonban mire kiadták a visszavonulásra a parancsot, 

már ő volt az osztaga parancsnoka, mivel az összes idősebb katona meghalt vagy megsérült. 

Úgy tűnik, hogy az orosz katonák sokkal jobban képzettebbek, mint az ukránok, legalábbis erről árulkodnak a túlélők beszámolói. Egy 20 éves ukrán katona szerint az oroszok kétharmada úgy festett, mint akik jó kiképzést kaptak, az ukránoknál ez az arány viszont csak 50 százalék volt. A harcok közben az is egyértelművé vált, hogy rendkívüli mértékeket öltött a zűrzavar az ukrán hadseregben. 

Néhányan például nem is értesültek arról, hogy visszavonulnak, így tovább harcoltak. 

Egy másik katona arról beszélt, hogy hiába sikerült néhányuknak visszavonulni az erdőig, ott azt közölték velük, hogy ne is várjanak katonai konvojra, mely elviszi a sérülteket, illetve épségben maradt társaikat, gyalog kell biztonságba jutniuk. Eközben a csapatok folyamatos orosz tüzérségi tűz alatt álltak.