Megkérdőjelezi a demokráciát Ukrajnában, hogy elmaradt az elnökválasztás

ZELENSZKIJ, Volodimir
Zelenszkij.
Fotó: Malton Dibra
Vágólapra másolva!
Ma lett volna elnökválasztás Ukrajnában, de a háborús állapot miatt nem került rá sor és jelenleg lehetetlen megmondani, hogy mikor tarthatják meg a voksolást. A választás elhalasztása azonban kérdéseket vet fel a kormány legitimitásával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem talált módot arra, hogy a háború közepette hogyan tartsa meg a választásokat és komoly dilemmába került – olvasható a Portfolio.hu elemzésében. A kormány mandátumának lejárása több szempontból is problémát okozhat. Támadási felületet adhat az oroszoknak, másrészt kérdéseket vethet fel a nyugati országokban Ukrajna demokráciájával kapcsolatban. Volodimir Zelenszkij korábban azt mondta, hogy egyáltalán nincs ellene annak, hogy megtartsák a választásokat. Ehhez viszont olyan feltételeket szabott, amiket jelenleg lehetetlen teljesíteni. A nyugati szövetségesek korábban sürgették a demokratikus választások megtartását Ukrajnában. Tavaly májusban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke „szabad és tisztességes választások” megtartására szólította fel Ukrajnát. 

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzetközi jogban elfogadott, hogy egy háború alatt a regnáló kormány marad hatalmon. Ez történt az Egyesült Királyságban a második világháború idején. Az elmúlt két évben jelentősen csökkent Volodimir Zelenszkij népszerűsége: a korábbi 84 százalékról 62 százalékra esett 2023 decemberére, írja a Mandiner.