Ez lesz a Wagner-puccskísérlet után Oroszországban

PRIGOZSIN, Jevgenyij, Oroszország - Wagner, krízis, puccskísérlet, polgárháború, Oroszország, 2023. 06. 24.
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ előtt Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Szombat késő délután még Moszkva felé haladt a Wagner-zsoldosok katonai konvoja, majd gyakorlatilag a semmiből Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök bejelentette, hogy megállapodást kötött Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérrel. Nem sokkal később pedig az is kiderült, hogy mi lesz a sorsa a lázadás vezetőjének.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Lukasenko elnöki hivatala közleményben jelezte, hogy mindenben megállapodtak Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner-zsoldosok vezetőjével. Röviddel ezt követően Prigozsin közölte, hogy a Moszkva felé tartó katonai konvoj visszafordul, az "igazság menete" névre keresztelt megmozdulást - amely az orosz vezetés szerint inkább katonai puccs volt - félbeszakítják.

A Wagner-csapatok viszont nemcsak a moszkvai konvojt fordították vissza, hanem kivonultak a korábban elfoglalt Rosztovból is, és úgy tűnik, hogy minden egység visszatért a táborába.

Prigozsin alkut kötött, vége a lázadásnak Forrás: MTI/EPA/-

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő moszkvai idő szerint késő este sajtótájékoztatót tartott, ahol beszámolt arról, hogy mi lesz Jevgenyij Prigozsin sorsa a lázadás kirobbantását követően. Peszkov közölte, hogy Prigozsin Fehéroroszországba megy, az ellene felhozott összes vádat ejtik.

Hasonlóan járnak el a lázadásban részt vevő Wagner-zsoldosokkal szemben is,

vagyis őket sem fogják bíróság elé állítani. Mindannyian visszatérhetnek a táborokba, amennyiben pedig szeretnének, önkéntes alapon szerződést köthetnek az orosz védelmi minisztériummal, hogy az orosz hadseregben folytathassák.