Mutatjuk Orbán Viktor és Hszi Csin-ping legfontosabb bejelentéseit

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magyar kormányfő és Hszi Csin-ping sajtónyilatkozatban számoltak be tárgyalásuk eredményéről. Húsz gazdasági, illetve gazdasági jellegű megállapodást írt alá Magyarország és Kína. Ezek főként vasúti, közúti és energetikai projektek, amelyek egy jó része az „Egy övezet, egy út” programhoz kötődnek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, nagy megtiszteltetés, hogy a Hszi Csin-ping elnök a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 75. évfordulóján Magyarországra látogatott. A magyar kormányfő megköszönte a kínai segítséget a COVID-járvány idején. 20 évvel ezelőtt, a legutóbbi kínai elnöki látogatáskor még egyközpontú világrend volt, míg ma már több központ van - tette hozzá. 

Kína meghatározza a világpolitikai folyamatok menetét. Mindig is az egy Kína elvét vallottuk, és a kölcsönös tisztelet alapján álltunk. 

Orbán Viktor arról is beszélt, a szomszédunkban háború zajlik, Magyarország hangja most magányos hang, mert mi a béke pártján állunk. Magyarország támogatja a kínai békekezdeményezést. Ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren - tette hozzá. 20 év alatt a két ország közötti kereskedelem négyszeresére nőtt. 

Korrekt körülményeket biztosít a kínai cégeknek Magyarország a jövőben is. 

Meg akarjuk nyerni a 21. századot, és ehhez nekünk partnerekre, és a világ legmodernebb technológiáira van szüksége - mondta a kormányfő. Kína támogatja, hogy a világ legmodernebb technológiái érkezzenek Magyarországra - tette hozzá. A nukleáris ipar területén is megkezdődik a két ország közötti együttműködés, amire korábban nem volt példa. 

Orbán Viktor megköszönte, hogy meghívták Magyarországot a legnevesebb kínai kereskedelmi vásárra. Köszönetet mondott azért az erőfeszítésért is a kormányfő, amit Kína tesz a békéért.

Soha nem voltak ilyen jók a kapcsolatok a két ország között

Hszi Csin-ping elmondta, idén ünnepeljük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvételének 75. évfordulóját. Eddig is a kölcsönös előnyök útját biztosítottuk, soha nem volt ilyen jó a kapcsolat a két ország között, mint napjainkban - mondta a kínai elnök. Mindig jóbarát volt a két állam, de a kétoldalú kapcsolatokat tovább kell fejleszteni. Átfogó stratégiai partnerség lép életbe a két állam között - ismertette a kínai államfő. 

Mindketten hiszünk abban, hogy a kölcsönös bizalom szilárd alapokat hozott létre a két ország között. 

Hszi Csin-ping közölte, az övezet és út kezdeményezés és a keleti nyitás összeegyeztethető egymással. Kiterjesztjük az együttműködést a feltörekvő ágazatokra. A kínai elnök elmondta, hogy a kultúra mellett a sport és a média területén is erősítik az együttműködést. 

Mindketten hiszünk abban, hogy Kína és a közép-európai országok közötti együttműködés több előnnyel járhat majd a jövőben. 

A kínai elnök elmondta, az ország modernizációja óriási lehetőségeket rejt a világ számára, és ebből részesülhet Magyarország is. 
Több fontos nyilatkozatot írt alá Magyarország és a Kínai Népköztársaság csütörtök este a Karmelita Kolostorban. 

Csúcstalálkozó
Hszi Csin-ping szerda este érkezett meg Budapestre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta a kínai elnököt és küldöttségét, melynek tagja többek között a kínai pénzügyminiszter, a külügyminiszter és a kereskedelmi miniszter. Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán számolt be a rendkívül sűrű, történelmi napról. Ebben megerősítette, hogy tárgyalást folytat Hszi Csin-ping kínai elnökkel, több megállapodást is aláírnak majd, valamint közös sajtónyilatkozatot is kiadnak. 

A magyar–kínai gazdasági kapcsolatok fontosságáról is írt a kínai elnök magyarországi látogatása alkalmából, amit a Magyar Nemzet közölt. Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy most az „Egy övezet, egy út” program színvonalas kiépítésére, a két ország stratégiáinak szorosabb összehangolására összpontosítanak. A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója szerint a magyar–kínai kapcsolatok erősítése kulcsfontosságú Magyarország számára.

Mi, akik meg akarjuk védeni a közös eredményeinket, amit a magyar emberekkel közösen elértünk, munkahelyek, családtámogatás, nyugdíj, fiatalok adómentessége, ezt együttműködéssel lehet, ha a világ különböző tájaival együttműködünk. És Kínának itt kulcsszerepe van. Az elmúlt 5 évből kétszer Kínából érkezett a legtöbb befektetés Magyarországra

– mondta Menczer Tamás.

A kínai elnök magyarországi vendégeskedése során várhatóan húsz jelentős, több területet is érintő megállapodást kötnek majd.

Ezek között az „Egy övezet, egy út” programhoz köthető infrastrukturális fejlesztések, illetve a vállalatok közötti kapcsolatok bővítése egyaránt megtalálhatók lesznek. Feltehetőleg főként vasúti, közúti és energetikai projektek is lesznek közöttük. Elemzők kiemelik, hogy Kína 2023-ban hazánk kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, és továbbra is az Európán kívüli első legfontosabb kereskedelmi partnere az országnak. 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, részben ennek is köszönhető, hogy Magyarország a világ éllovasai közé került az autóipar technológiai forradalmában.