Karácsony újrahasznosított ígéretei

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Karácsony Gergely
Fotó: Metropol
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely, készülve a júniusi főpolgármester-választásra, belekezdett az ígérgetésbe. A főpolgármester több programismertető fórumot is tartott, amelyből kiderült, hogy milyen lépésekkel kívánja folytatni Budapest vezetését, újraválasztása esetén. Hogy mennyire lenézi a választóit a főváros első embere, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy olyan programpontokkal fut neki a júniusi megmérettetésnek, amelyeknek jelentős részét már 5 évvel ezelőtt egyszer már megígérte. Persze azóta sem lett belőlük semmi. De ha fellapozzuk az 5 évvel ezelőtti „Budapest mindenkié” névre hallgató programot, egy rakás olyan grandiózus ígéretet is találunk, amiben egy kapavágás sem történt a ciklusban.
Vágólapra másolva!

„Nincs szerintem fontosabb nemzeti ügy, mint energetikai felújításokat csinálni az egész országban és Budapesten is”– jelentette ki Karácsony Gergely, Barabás Richárd, újbudai alpolgármester kérdésére a néhány héttel ezelőtti programismertető fórumon.

Karácsony energiafelújítási programot indítana a következő ciklusban. Erre persze nem saját forrásból, hanem a „reményeik szerint” érkező uniós forrásból fordítanának pénzt. A Fővárosi Önkormányzat ezenfelül létrehozná a Budapesti Klímaügynökséget, amely segíti, koordinálja ezeket a beruházásokat.

Persze csak ha most meg is alakul. 2019-ben ugyanis már megígérte ugyanezeket a lépéseket a főpolgármester, csak akkor még Budapesti Energiahatékonysági Klaszternek hívták azt az ügynökséget. Ezen keresztül végezték volna magánszemélyek energiakorszerűsítő tanácsadását. Ehhez már 2019-ben társult volna a társasházak fűtéskorszerűsítő programja, ami szintén füstbe ment terv azóta is.

Panelprogram és más hazugságok

De a 2024-es fórumon azt is mondta Karácsony, hogy „újra belekezdenek a 2010-ben leállított panelprogramba, a panelházak energiafelújítási programjába. Ezen kívül bevezetik a lakásügynökségi modellt a fővárosban, és a következő években 20 milliárdot költenek lakbértámogatásokra, az önkormányzati lakások felújítására.”

Ne csodálkozzunk, ha ismerősen csengenek ezek a szavak, mivel Karácsony a panelprogram újraindítását már 5 éve is megígérte. Meg is valósult az, csak épp nem Budapesten, hanem Debrecenben.

A jóval kisebb költségvetéssel rendelkező Debrecenben tavaly a városvezetés ugyanis nyílászárók cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, valamint liftek energiamegtakarítást eredményező cseréjére adott támogatást a lakosoknak. Lehet, hogy Debrecenben kevesebb tanácsadót kell eltartani, így több pénz jut a lakosságra és a város fejlesztésére. Lehet, ezt a modellt kéne alkalmazni Karácsonyéknak is.

De a lakásügynökséget sem most találták ki az amerikai tanácsadók, hiszen Karácsony már 5 évvel ezelőtt is bedobta ezt az ötletet, csak akkor még Fővárosi Lakástársaságnak nevezték a képzeletbeli sóhivatalt.

A programbemutatóból az is kiderült, hogy a 20 milliárdos keretből dolgozó ügynökséget, a minden álcivil szervezetet megjárt Soros-ügynökre, Misetits Bálint hajléktalanügyi tanácsadójára bízná Karácsony. Ha valaki nem emlékezne rá, Misetits az, aki havi 800 ezer forintért nem tudjuk, mi a fenét csinált az elmúlt 5 évben. De ne legyünk igazságtalanok. Egy lépést mégis betudhatunk neki: beprotezsálta a testvére cégét, a Mitte Communications Kft.-t a főváros PR-feladataira.

És hol van már 2019-es év, amikor a nagyokat mondó főpolgármester-jelölt jogvédelmet is ígért a fővárosi bérlőknek. Ekkor még Budapesti Lakásügyi Tanácsot és Fővárosi Lakásügyi Ombudsmant lódított a nagyvad.

Aztán jött a rideg, nagyvárosi valóság: Karácsony főpolgármestersége idején elszabadultak a kilakoltatások, leginkább a baloldali kerületekben.

Egyetlen egészségügyi ígéretéből sem lett semmi

Karácsony a 2024-es programbemutató beszélgetés során kifejtette, hogy a legfontosabb számára a budapestiek egészsége. Az, hogy egyre jobb környezetet és jobb egészségügyet tudjanak biztosítani a főváros lakói számára. Ezért „folytatják az Egészséges Budapest nevű egészségügyi fejlesztési programot, amihez hasonló Karácsony szerint évtizedek óta nem volt. Továbbviszik a CT-MR-szűrőprogramot is, már 10 ezer ember szűrővizsgálatát finanszírozta a főváros.”

Itt egyből két hazugság is van.

Az egyik az, hogy 2019-ben még CT-, meg MR-berendezések vásárlását ígérte meg Karácsony a kerületekbe, nem csak vizsgálatok kifizetését, ami lett a nagy ígéretből. A kormány viszont tette a dolgát CT-k ügyében is.

Még nagyobb hazugság azonban, hogy Karácsonynak bármi köze lenne az Egészséges Budapest programhoz. Ő azt nem tudja „folytatni”, mert azt 7 éve a jobboldali kormány elhatározásából, kormányzati forrásból finanszírozzák fővárosszerte.

Hogy tényeket is mondjunk: a 2017-ben indított Egészséges Budapest programon keresztül eddig 128 milliárd forinttal támogatta a kormány a fővárosi egészségügyet. Ennek keretében több kerület is kapott CT- és MR-berendezéseket, és tucatszám újultak meg, korszerűsödtek szakrendelők az egész városban válogatás nélkül. Legutóbb például a DK-s Újpesten Mammográfia Központ létesült kormányzati pénzből, de januárban a szintén DK-s Óbudán adtak át felújított szakrendelőt. A tavalyi évben Újbuda, Zugló és Pestszentlőrinc is sok százmillió forintot kapott. A kormánytól, de nem Karácsony Gergelytől.

Persze érthető, hogy 5 év semmittevés után, legalább a kormány beruházásait igyekszik Karácsony ellopni, ebben valóban a főpolgármester a legjobb.

2019-ben főpolgármester-jelöltként még egységes keretrendszert ígért az egészségügyi alapellátás átalakítására, javítására. A keretrendszernek nyoma sincs. Ahogy annak a minden budapesti számára elérhető ügyfélszolgálati felületnek sem, amelyen „minden budapesti tájékozódhat a számára elérhető szolgáltatásokról”. Ehelyett az a hír járja Újpesten például, hogy ha időpontot akar az ember foglalni egy rendelésre, akkor előbb oda kell telefonáljon, hogy aztán időpontra érkezve személyesen megbeszéljék a vizsgálat dátumát. Az volt a kampány, ez pedig a valóság.

De Karácsony ígért csoportpraxisokat is a fővárosi háziorvoshiány kezelésére, és egészségházak létesítését, amelyek ezeknek otthont adtak volna. Egyikből sem lett semmi.

A zöld főpolgármester 2024-re elhervadt

Karácsony a néhány héttel ezelőtti programbemutatón az energiaszegénység felszámolását, a szilárd tüzelés felszámolását ígérte környezetvédelmi célból.

Ez is jól hangzik, csak már ezt is megígérte 5 évvel ezelőtt. Szociális támogatásokat és szemléletformálást kínált a szegényebb rétegek számára.

Karácsony öt év alatt mindössze addig jutott el, hogy újra a szavát adta ugyanerre. Most legalább konkretizálta a hazugságát: azt mondta, hogy 1 milliárd forintot fordít majd az energiaszegénység felszámolására.

És ha már itt tartunk, érdemes beszélnünk arról is, hogy mitől is zöld politikus Karácsony Gergely, amit a 2024-es programbemutatón is hangsúlyozott.

Karácsony addig eljutott, hogy számos zöld beruházást megígért, de valóra jóval kevesebbet váltott belőlük.

Szentkirályi Alexandra be is mutatta, hogy mi lett a sokszor bepromózott Városháza parkból. Semmi.

Például ígéretet tett a Budapesti Energiahatékonysági Klaszter létrehozására, amellyel magánszemélyek energiakorszerűsítő tanácsadását végezték volna el. Persze, csak ha lett volna belőle valami. Ehhez társult volna a társasházak fűtéskorszerűsítése is. Az azonban pont úgy végezte, mint a fővárosi panelprogram.

Karácsony most ígéretet tett a Budapesti Klímaügynökség létrehozására, de előkerült az Egészséges Utcák programja is, amely nagyon jól hangzik, csak az a baj, hogy egy notórius hazudozó tett rá ígéretet. Ezért ne nagyon készüljünk, hogy Karácsony egészséges utcáin fogunk sétálni a közeljövőben. Inkább kutyaürülékre és hajléktalanokra készüljünk, ha Karácsonyt újraválasztják.

A következő részben végigvesszük, hogy milyen gigászi beruházásokat garantált még 2019-ben Karácsony, amikről azóta sem hallottunk semmit.