Az űrkutatástól a TBC felfedezéséig: egy márka, amely minden fontos pillanatban jelen van!

Vágólapra másolva!
A ZEISS ma élenjáró márka az optika és az optoelektronika területén. A vállalat nemcsak szemüveglencsék gyártásával foglalkozik: a tudomány számos területén ért el komoly eredményeket, innovatív elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint a több mint 2 új szabadalom, amit naponta nyújt be világszerte. (Elképesztő számok: A ZEISS Kinevo 900, a konszern egyik legújabb orvostechnikai műszere a beépített 100 innováció és 180 szabadalom segítségével végzi feladatait!)
Vágólapra másolva!
Forrás: zeiss.hu

Kevesen tudják, hogy a ZEISS története valójában nem szemüveglencsékkel, hanem mikroszkópokkal indult, és később is meghatározó maradt a márka életében a mikroszkópgyártás. Ezek az innovatív eszközök az elmúlt évtizedekben 36 Nobel-díjhoz segítették hozzá a tudósokat: többek között Robert Koch is ZEISS mikroszkópot használt a tuberkulózis (TBC) felfedezéséhez, melyért később, 1905-ben elnyerte a Nobel-díjat is. De nemcsak az apró, hanem az óriási innovációkhoz is hozzájárultak a vállalat fejlesztései, 1923-ban ugyanis megnyílt a világ első planetáriuma, mely akkor nagy segítséget nyújtott a csillagászat népszerűsítésében. Ez volt az első lépés a modern planetáriumok létrejöttéhez, melyek – a ZEISS segítségével – ma már több mint 9100 csillagot képesek egyidőben megjeleníteni a kupolán.

Forrás: zeiss.hu

A 19. században a ZEISS sok más, korszakalkotó felfedezése mellett a fotózás fejlődéséhez is hozzájárult: a történelem számos fontos pillanatát örökítették meg a vállalat objektívjeivel, például a Holdra szállást, az Apollo küldetések során pedig összesen mintegy 50 ZEISS objektívet juttattak el az űrbe, melyekkel hozzávetőlegesen 30.000 fénykép készült el. Természetesen ezeket a lencséket nemcsak az űrben, hanem a filmiparban is szívesen használják: a különleges látványvilágáról ismert Avatar, a Gyűrűk ura, és a Gravitáció is ilyen objektívekkel készült. A ZEISS szabadalmai között mindezeken túl megtalálhatók távcsövek és méréstechnikai rendszerek is, amelyeket például repülőgépeknél használnak a biztonságos repülés garantálásához, vagy a Forma-1-es autók tervezésénél segítenek.

Forrás: zeiss.hu

A ZEISS tehát az emberiség sok fontos pillanatához hozzá tudott járulni 175 éves történelme során, a különböző iparágakban szerzett tapasztalatok pedig mind beépültek a ZEISS korszerű szemüveglencséibe és optikai eszközeibe. Az igényfelméréstől a szemüveg elkészüléséig a ZEISS modern műszerei az egész folyamatot széleskörűen és átláthatóan kezelik, így biztosítva a tökéletes eredményt.

A nagy precizitással készült, személyre szabott szemüveglencsék a modern kor összes kihívására igyekeznek megoldást nyújtani: a sportolóktól kezdve, az irodai dolgozókon át a járművezetőkig, mindenki megtalálja az életformájához passzoló lencsemegoldásokat. A ZEISS szemüveglencsék előállítása során pedig a minőség mellett fontos a környezettudatosság is: a vállalat telephelyei 2022-re a világ számos részén áttértek megújuló energiaforrások használatára, 2025-re pedig azt a célt tűzték ki, hogy teljes szén-dioxid-semlegességet érjenek el a saját vállalati működésük terén. Mindemellett a ZEISS egyre kevesebb vizet és műanyagot használ fel a lencsék gyártása során, hogy az elkészült szemüvegek ne csak professzionálisak, de környezetbarátok is legyenek.

A fejlesztések tehát nem álltak meg, hiszen a vállalat célja ma is az, hogy a kihívásokat lehetőséggé alakítsa, a lehetetlent pedig lehetővé tegye az egyre magasabb szolgáltatások elérése érdekében.