Még a börtönt is vállalná egy fideszes

Vágólapra másolva!
A BRFK feljelenti a Kossuth téri kordont elbontó fideszes parlamenti képviselőket, akik - amennyiben a bíróság úgy dönt - akár 150 ezer forintos pénzbírságra is számíthatnak. Balla Mihály kifizetné ezt, Lázár János pedig még a börtönt is bevállalná. Balsai István azonban úgy véli, képviselőtársai a levegőbe beszélnek.
Vágólapra másolva!

Péntek este, pár órával a BRFK feljelentése után azt szerettük volna megtudni, hogy mit szólnak a maximálisan kiróható 150 ezres pénzbírsághoz a kordonbontó politikusok. Az általunk felhívott kéttucatnyi fideszes politikus közül mindössze hárman vették fel a telefonjukat.

Balla Mihály némi gondolkodás után közölte, hogy fizetne. A balassagyarmati képviselő - aki öltönyben, nyakkendőben pakolta délelőtt a vaskordonokat - először azon is hezitált, hogy használná-e mentelni jogát a saját védelme érdekében. Végül azt mondta, hogy nem. Orbán Viktor pártelnök egyébként már az akció után bejelentette, lemondanak mentelmi jogukról.

A közelmúltban a rekordösszegű költségtérítésével címlapokra került Lázár János sem bújna a mentelmi joga mögé. Hódmezővásárhely polgármestere - aki az [origo] helyszíni tudósítója szerint ímmel-ámmal vett csak részt a kordonbontó akcióban - még a börtönt is megfontolná. "Kifizetném a pénzt, de igazából azon is elgondolkodtam, hogy leülöm az összeget" - közölte.

Lázár ugyanakkor azt állította, hogy a rendőrség a kormány utasítására jelentette fel őket. "Ön életszerűnek tartja, hogy a BRFK vezetése nem egyeztetett a kormánnyal?" - kérdezett vissza a politikus. Bizonyítékkal azonban nem tudta alátámasztani állítását.

Az Antall-kormány egykori MDF-es igazságügyminisztere, ma fideszes képviselő Balsai István viszont azt állította, hogy nincs is feljelentés, de ha van, ő biztosan nem tud róla. Mikor közöltük, hogy vele ellentétben politikustársai tudnak a feljelentésről határozottan annyit mondott: "Ők se tudnak róla, csak nyilatkoznak."

Lencsés Csaba