Robbanásveszélyes hősugárzókat árultak a webáruházban, ahol magyarok is vásárolnak

Vágólapra másolva!
Akár fel is robbanhatnak azok a hősugárzók, amiket a TikTok és a magyarok körében is egyre ismertebb kínai online webáruház, a Temu árul.
Vágólapra másolva!

A Which? nevű brit fogyasztóvédelmi csoport nyolc hősugárzót tesztelt a TikTok és a Shein, illetve a Wish konkurenseként fellépő Temu kínálatából. Az eredmény kiábrándító: a vizsgált készülékek többsége nem felelt meg az Egyesült Királyság vonatkozó biztonsági szabályainak. A Sky News értesülései szerint a fogyasztóvédők a nyolcból hat készülékre adták ki a figyelmeztetést.

A hősugárzókra az irányította a figyelmet, hogy feltűnően olcsón kínálták őket. 

A legolcsóbb ára 7,20 font, nagyjából 3300 forint volt. 

Az olcsó hősugárzókra azért nőtt meg a kereslet, mert a brit háztartások energiaköltségei jelentősen nőttek. Sokan ezekben az eszközökben az otthoni fűtés olcsóbb alternatíváját látják. 

Csakhogy eközben veszélynek teszik ki magukat és környezetüket is. 

Némelyik vizsgált eszközről megállapították, hogy akár fel is robbanhat működés közben, amitől kigyulladhat az egész otthont.

A Which? munkatársai aggasztónak találják az eredményeket azért is, mert a termékek egy részét a TikTokon sokak által követett influenszerek reklámozták.

Veszélyes hősugárzókra adtak ki figyelmeztetést a brit fogyasztóvédők, a feltünően olcsó készülékeket a Temun is árulták, a TikTokon pedig influenszerek népszerűsítették (képünk illusztráció)
Fotó:  Achudh Krishna / Unsplash

A TikTok és a Temu képviselői is nyilatkoztak az ügyben. A BBC beszámolója szerint mindkét vállalat jelezte, hogy elkötelezettek a vásárlók biztonsága mellett, így a veszélyes termékek adatlapjait és reklámjait eltávolították oldalukról. 

A brit fogyasztóvédők szerint ez hosszabb távon nem kielégítő megoldás, mert a veszélyes termékek más adatalapokon újra felbukkantak a felületeken. A Which? szerint sürgősen szükség lenne kormányzati szintű beavatkozásra: javaslatuk szerint az online piactereknek nagyobb felelősséget kellene vállalniuk és konkrét lépéseket tenniük azért, hogy az emberek biztonságát veszélyeztető termékek ne jelenhessenek meg a kínálatban.