Ezekben a városokban a legdrágább az ivóvíz

Drinking water after exercise "Beautiful 20s Action Beauty And Health Blond Hair Bottle Caucasian Drink Drinking Enjoyment Exercise Exercising Eyes Closed Female Fitness" Gold Healthy Lifestyle Heat Holding Horizontal Human Face Human Head Lens Flare Morn
Girl drinking mineral water after exercise. Genuine lens flare. Processed RAW in 16bit color mode.
Vágólapra másolva!
A víz világszerte az egyik legértékesebb nyersanyagnak számít. A kutatások szerint pedig a világ számos táján egyre súlyosabb vízhiánnyal kell megküzdeniük az embereknek. Egy friss felmérés most az is megnézte, a világ városaiban hol a legdrágább a víz.
Vágólapra másolva!

A vízhiány várhatóan a világ egyik legsúlyosabb kérdése lesz a következő években. Egy környezetvédelmi szervezet jelentése szerint jelenleg világszerte 1,1 milliárd ember nem fér hozzá megfelelő mennyiségű ivóvízhez, de másik 2,7 milliárd ember hasonló problémákkal néz szembe legalább egy hónapban az év során – írja a 24/7 Wall St.

A kutatás prognózisa szerint 2025-re már a Föld lakosságának kétharmada szenvedhet valamilyen formában vízhiánytól.

Ezzel párhuzamosan viszont milliók isznak palackozott vizet, amely esetenként több ezer kilométert is utazik a fogyasztóhoz. A Fiji márkájú palackozott vizet például 60 országba szállítják - a Fidzsi és New York City közti távolság majdnem 13.000 kilométer.

A vízhiány lehet a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása Forrás: Pixabay

A Water Price Index most azt is megvizsgálta, hogy a világ városaiban mennyit kell fizetni a csapvízért és a palackozott vízért. A mutató 30 amerikai város árait összesítette, és ezen kívül 120 várost vizsgált még meg az USA-n kívül, rangsorolva az egyes városok átlagárait.

Hogy a módszertant kiegyensúlyozzák, a számításba azt is bevonták, hogy az adott városban egy turista mennyit fizet azért, ha megvesz egy palack vizet az Evian, a Perrier/Nestlé, valamint a Coca-Cola márkáiból.

Mindezek alapján Oslóban, Norvégia fővárosában a legmagasabb az ivóvíz átlagára, 6,69 dollárral (kb. 2140 forint).

A második helyre San Francisco futott be (6,07 dollár), míg a harmadik Stuttgart lett 5,67 dollárral. A top10-es listára felfért még ezen kívül (sorrenben) San Diego, Koppenhága, Brisbane, Indianapolis, Rotterdam, Seattle, valamint Toronto.