Már 800 milliárd forint hitelt adott a jegybank a kis cégeknek

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjában eddig összesen mintegy 800 milliárd forintot helyeztek ki. Az összeg eléri a teljes kis- és középvállalkozói hitelállomány 20 százalékát, és a program összesen mintegy 10 ezer vállalkozáshoz jutott el.
Vágólapra másolva!

Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója azt mondta, az növekedési hitelprogram első szakaszában, azaz a tavalyi harmadik negyedévben közel 7300 vállalkozás jutott kedvezményes hitelhez, összesen 701 milliárd forint értékben.

Nagy Márton szerint ezzel elkerültük a hitelezés összeomlását, sőt a kkv-knak nyújtott hitelállomány növekedni kezdett, a hosszú futamidejű forintkölcsönök súlya emelkedett, miközben a devizahitelek súlya csökkent. A korábbi hitelállományon belüli súlyukhoz képest nagyobb mértékben részesedtek a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és a kereskedelemben tevékenykedő vállalatok a kedvezményes hitelből, emellett csökkent a regionális koncentráció, a Közép-Magyarországon tevékenykedő vállalkozások részesedése mérséklődött, a Dél- és Észak-Alföld régiókban működőké pedig emelkedett.

Az 500 milliárd forintos induló és 2000 milliárd forintos teljes keretösszeggel meghirdetett második szakasz feltételeiben jelentősen különbözik az első szakasztól, ugyanis 15 hónap áll rendelkezésre a folyósításhoz, és a kihelyezett hitelek 90 százalékának új hitelnek kell lennie. A program második szakaszában 2014. március végéig a programban résztvevő hitelintézetek közel 94 milliárd forint értékben kötöttek szerződést mintegy 2500 vállalkozással.

Nagy Márton szerint a hitelprogram 0,8 százalékkal növelte a GDP-t, és a jövőben további növekedési többletet generálhat.