A Pokol Kapuja valójában egy hátborzongató víznyelő?

Vágólapra másolva!
Thor kútja a Csendes-óceánt elvezető titokzatos hatalmas víznyelő Oregon államban, ami drámai látványt nyújt az állam zord partvidékén.
Vágólapra másolva!

Kifejezetten kalandvágyóknak, a kitaposott ösvényeket már unó turistáknak ajánljuk Thor kapujának megtekintését. Habár már a közelébe férkőzni is eléggé bonyolult, hiszen a nevével ellentétben nem is kapu ez, hanem egy gigantikus és hátborzongató víznyelő. A természet eme csodája az amerikai Oregon államban keresendő. 

Thor kútja, Thorkútja, Thor’s Well, Csendes-óceán
Thor kútja 
Fotó: Shutterstock/Jeffrey Schwartz

Az egykor Oregon egyik nagy rejtélyének tartott Thor kútja egy tál alakú lyuk, amelyet a Perpetua-fok bazaltos partvonalába vájtak. A Csendes-óceán lefolyócsöveként is ismert, feneketlennek tűnő kút a nap folyamán folyamatosan töltődik és ürül. 

Dagály idején a víz gejzírként lövell ki a tetején, és akár 12 méter magasra is emelkedhet.

 Ez a lenyűgöző geológiai képződmény évente több ezer látogatót vonz, és Oregon egyik legnépszerűbb tengerparti látványossága.

Thor kútja apálykor
Fotó: Shutterstock/lu_sea

A kutatók ma már úgy vélik, hogy az oregoni Thor kútja egy hatalmas tengeri barlangként kezdte a karrierjét, majd lassan, évezredek alatt alakult ki, ahogy a hullámok a Perpetua-fok partvonalát alkotó vulkanikus kőzetbe csapódtak. Végül összeomlott, és egy tál alakú lyukat hagyott maga után, mindössze néhány méterre a parttól. Bár feneketlen gödörnek tűnik, a lyuk mindössze 6 méter mély. 

Bár úgy tűnik, hogy Thor kútja valami ismeretlen alvilágba vezet, funkciója meglehetősen egyszerű. Az összedőlt barlang alján és tetején nyílások vannak, amelyek lehetővé teszik az óceán áthaladását. A víz apálykor folyamatosan áramlik be, és lassan megtölti a kutat. Dagálykor a víz az alsó nyíláson keresztül kiáramlik, és gejzírként lövell felfelé. Az állandó töltés és kiürülés azt a lenyűgöző illúziót kelti, hogy a kút a Csendes-óceánt ereszti le.

Nagyon fontos tudni, hogy Thor kútja veszélyes is lehet: az évek során nem egy bámészkodó beleesett vagy lesodródott a kút körüli sziklákról.

A látogatóknak a sportcipőhullámokkal is számolniuk kell. Ezek a hatalmas hullámok a partról nem láthatók, és több mint 46 méter magasan a habvonalon túlra is felcsaphatnak. A cipőhullámok jelentik a Csendes-óceán partvidékének legjelentősebb veszélyét, mivel gyanútlan áldozatokat sodorhatnak a tengerbe. 

Thor kútja a nevét Thorról, a mennydörgés északi istenéről kapta. A helyi legenda szerint Thor az oregoni partvidéken ezen a ponton csapott le, létrehozva a ma látható óriási lyukat. Pontos lokációja az oregoni Yachats várostól néhány kilométernyire van déli irányban. A természeti csoda közvetlenül a 101-es autópálya mellett található, így tökéletes megállóhely azoknak, akik az Oregon-parton tesznek kirándulást. A nap bármelyik szakaszában lenyűgöző látványt nyújt, de a felejthetetlen élmény érdekében dagály előtt egy órával érdemes ellátogatni ide, mert ekkor ér lassan véget a kút feltöltődése. Ezután a hullámok átcsapnak a tálon, és kirobbanva a tetején, létrehozzák az ikonikus gejzírszerű képet.