Sokszor baljós jelként értelmezték a régiek a napfogyatkozást

Vágólapra másolva!
Kevés olyan esemény van, amely az emberekből egyszerre vált ki áhítatot és rettegést, azonban a napfogyatkozás kétségtelenül ezek közé tartozik. Míg egyesek a Napot rágcsáló egereket képzeltek az égre, mások sárkányokat sejtettek a jelenség okaként. A napfogyatkozások sokszor egész történelmünket meghatározó viszonyítási alapként szolgáltak, a magyarság történetének talán legmeghatározóbb időpontját is egy lejegyzett napfogyatkozás árulta el.
Vágólapra másolva!

Míg manapság izgatottan kémleljük az eget egy-egy csillaghullás vagy szuperhold megfigyelése céljából, addig a régebbi korok embere számos baljós jelt vélt felfedezni abban, ha figyelme az égitestekre összpontosult. Az asszír és babiloni matematikus papok is próbálták megérteni a napfogyatkozás jelenségét, és periodikus mintázatokat kerestek a számukra meglévő adatokban. Rájöttek arra, hogy a mindent pár percre sötétségbe borító égi jelenség átlagosan négyszáz évente figyelhető meg egy adott földrajzi pontból. Az arabok pedig – továbbfejlesztve a Mezopotámiában már alkalmazott módszereket – a matematika bevonásával, trigonometrikus függvények segítségével jósolták meg a következő időpontokat.

Teljes napfogyatkozáskor a Hold eltakarja a Napot
Fotó: MTI/EPA/Imagen de Chile/Felipe Trueba

 A tudományos ismeretek bővülése mellett ugyanakkor megmaradtak a hiedelmek is. Míg az indiánok rágcsáló egereket képzeltek az égre, akik épp jót lakmároznak a fogyó Napból, a Távol-Keleten óriási sárkányoknak jutott a megtisztelő képzeletbeli feladat. Kínában az uralkodót a nap szimbolizálta, a napkorong ábrázolása mellett gyakran feltűnt a „háromlábú holló”, amely a Napon megfigyelhető sötét foltokat jelképezte.


Eltűnő nap a Golgotán


A napfogyatkozást gyakran jelentős történelmi eseményekkel is összekötötték, például Mohamed próféta fiának, Ibrahimnak a halálakor is megfigyelték. Bár a szóbeszédek Isten személyes részvétnyilvánításának tartották, Mohamed vonakodott ettől a magyarázattól.

 Ugyanakkor a Bibliában is találhatunk a rendkívüli égi eseményre való utalást: 

Jézus halálának pillanatában állítólag részleges napfogyatkozásnak lehettek tanúi a jelenlévők.

Jéus kereszthalálát is összekötötték egy napfogyatkozással
Fotó: Munkácsy Mihály/Wikimedia Commons

Történelmünk fontos állomását, a honfoglalás időpontját is egy lejegyzett napfogyatkozás alapján számították ki. A 895-ös időpontot a Bölcs Leó bizánci császár idejében megfigyelt pár perces jelenség árulta el, melyet a krónikások azonnal rögzítettek, később hozzátéve, hogy az esemény után 4 évvel vonult be Árpád vezér a Kárpát-medencébe.


Térképen az égi csoda


Talán Edmond Halley polihisztor volt az első, aki már arra kérte a félelemmel eltöltött embereket, hogy ne ódzkodjanak annyira a természeti jelenségtől. A leginkább a Halley-üstökös névadójaként ismert angol királyi csillagász személyéhez ugyanis egy Londonból látható napfogyatkozás megjövendölése köthető. 

Az eseményt 1715. május 3-ára jósolta, mellette pedig Nagy-Britannia szigetét ábrázoló térképet is kiadott, 

melyen jelölte a közelgő jelenség idejét és útját.

Halley meglepően pontos térképe az 1715-ös napfogyatkozásról
Fotó: Wikimedia Commons

 De nem csupán a jövő napfogyatkozásait látta előre, felhívta a figyelmet arra is, hogy a visszamenően kiszámoltak időpontjai sem egyeznek meg olykor a korabeli feljegyzések adataival. Bár csupán pár órát jelentett ez, fontos előrelépés volt a csillagászatban, hiszen az időbeli eltolódást a Föld forgásának egyre inkább lassuló mozgása váltotta ki.

Edmund Halley brit csillagász és polihisztor portréja
Fotó: ikimedia Commons

A magyarországi napfogyatkozások közül az egyik legnevezetesebb az 1842-ben bekövetkezett eset volt, ugyanis ennek az ekkor még az iskolapadot koptató Petőfi Sándor is szemtanúja volt. Bár barátai óva intették attól, hogy szabad szemmel sokáig nézze a napot, ő nem hallgatott rájuk. Bal szemének világa bánta ezt az engedetlenséget. Tapasztalatait négysoros versében is megörökítette, melynek a „Szemfájásomkor” címet adta.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.