Száz év után megoldódhat a hátborzongató Fidzsi-szigeteki sellő rejtélye

A híres fidzsi-szigeteki sellő
Vágólapra másolva!
A mumifikálódott hableányt egy amerikai tengerész hozta magával Japánból, és 1906-ban az ohiói Springfieldben található Clark Megyei Történelmi Társaságnak adományozta. Grimaszoló arcával, furcsa fogaival, túlméretezett karmaival, halszerű alsó felével és őszülő szőrzetével a lény évtizedek óta borzongatja a múzeum látogatóit.
Vágólapra másolva!

A sellőt most először röntgen- és CT-vizsgálatnak vetik alá, hogy feltárják a titkát. Joseph Cress, az Észak-Kentucky Egyetem radiológusa elmondta: "Úgy tűnik, hogy külsőleg legalább három különböző faj keveréke."

A híres Fidzsi-szigeteki sellő Forrás: Norse Media via Pen News

Natalie Fritz a Clark Megyei Történelmi Társaságtól azt mondja, hogy a furcsaság egy "Fidzsi-szigeteki sellő" – a cirkusztulajdonos P. T. Barnum által népszerűsített, hamisított lény.

Barnum, akinek az élete ihlette a 2017-es A legnagyobb showman című kasszasiker filmet, egy hasonló példányt állított ki New York-i Amerikai Múzeumában, mielőtt az 1865-ben leégett.

Japánban egyes legendák szerint a sellők halhatatlanságot biztosítanak annak, aki megkóstolja a húsukat.

A sellőmúmia Forrás: Norse Media via Pen News

Az egyik aszakucsi templomban valóban imádtak egy fidzsi hableányt - bár utólag kiderült, hogy az

ruhaanyagból, papírból és pamutból készült és halpikkelyekkel meg állati szőrrel borították.

Az Egyesült Államokban azonban az ilyen sellők kuriózumnak számítottak. A fidzsi hableányok az 1800-as évek végén a gyűjtemények és a látványosságok részei voltak - mondta Fritz.

Fritz hozzátette, hogy a múmia az 1870-es évekből származhat, amikor a feljegyzések szerint az eredeti adományozó az amerikai haditengerészetnél szolgált.

Előveszik a sellőmúmiát a vizsgálatokhoz Forrás: Norse Media via Pen News

Dr. Cress elmondta, hogy a CT-vizsgálat lehetővé teszi majd, hogy "szeleteket" vegyenek ki a leletből, és remélhetőleg megállapítsák, hogy annak bármely része valaha valódi állat volt-e.

Az adatokat elküldik a Cincinnati Állatkert és a Newporti Akvárium szakértőinek, ahol remélhetőleg azonosítani tudják, milyen élőlényekből - ha voltak ilyenek – állították össze a sellőt.