Olcsóbban javíthatóvá válhatnak a háztartási gépek

konyha sütés főzés kitchen tűzhely
Fotó: Le Creuset / Unsplash
Vágólapra másolva!
Nem fognak örülni a gyártók, fogyasztóbarátabbá kell válniuk.
Vágólapra másolva!

Közel egyhangúan megszavazta javításhoz való joggal kapcsolatos irányelvet az Európai Parlament, hogy a fogyasztók a jövőben képesek legyenek elérhető áron megjavítani vagy megjavíttatni a tartós fogyasztási cikkeiket. Többek közt mobilokról, tabletekről, tévékről, mosógépekről, szárítógépekről, porszívókról beszélünk, lista van a szabályozás alá tartozó termékekről.

Az irányelv értelmében a gyártóknak kötelességük lesz fair áron alkatrészeket biztosítaniuk az érintett termékeikhez, lehetővé téve azok hivatalos vagy nem hivatalos keretek közti javítását. Amennyiben a jótállási időn belül javítani kell egy eszközt, akkor további egy évvel meg kell hosszabbítaniuk a visszamaradt jótállási időt.

A javítást a gyártók nem akadályozhatják meg hardveres vagy szoftveres eljárásokkal, továbbá nem utasíthatják vissza a javítási igényt azzal, hogy más korábban már javította a terméket, vagy annak javítása számukra anyagilag nem éri meg. Végül a javítás idejére cserekészüléket igényelhetnek az ügyfelek, ha pedig valamiért nem sikerül megjavítani az elromlott eszközüket, akkor a gyártóknak felújított modellt kell felajánlaniuk helyette.

A szabályozás célja a tartós fogyasztási cikkek életciklusának jelentős növelése, ezáltal pedig a környezetszennyezés és a pazarlás csökkentése. Érdekeltté és képessé kívánja tenni a polgárokat abban, hogy a tönkrement eszközeiket inkább megjavítsák, mintsem lecseréljék, jelen pillanatban gazdasági okból ennek gyakran nincs értelme, amiről jellemzően nem a fogyasztók tehetnek.

Az irányelvet még jóvá kell hagynia az Európai Tanácsnak, ennek megtörténtét követően pedig 24 hónapjuk van a tagállamoknak a saját jogrendjükbe való beépítésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!