Szuperételek, amelyek segítik csökkenteni a gyulladást

Vágólapra másolva!
A gyulladás egy hasznos immunválasz olyan esetekre, amikor a szervezetnek szüksége van arra, hogy megvédje magát. Azonban ha a gyulladás állapota tartóssá válik, már kevésbé hasznos, sőt akár hosszútávú problémákat is okozhat. Ez a négy étel azonban segít csökkenteni a gyulladást és javítani az általános egészségi állapotunkon.
Vágólapra másolva!

A diéta az egyik kulcsfontosságú módszer a szervezet krónikus gyulladásainak kezelésére, míg a cukros és feldolgozott élelmiszerek súlyosbíthatják a problémát, ezek a szuperételek pedig segíthetnek kordában tartani – számolt be a Mirror.

Szuper egészségesek a bogyós gyümölcsök

Az eper, az áfonya, a málna és a szeder nem csak finom, de tele is van antioxidánsokkal. Ezek a gyümölcsök segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek olyan molekulák, amelyek károsíthatják az egészséges sejteket, ami aztán később betegségekhez, gyorsabb öregedéshez vezethet – számol be a Bristol Live.

Minden bogyós gyümölcs tartalmaz flavonoidokat, de egyes fajták sokkal többet. A szeder híres magas fitonutriens-tartalmáról, amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal büszkélkedhet, és támogatja az immunrendszert is. Ezeket érdemes akár rendszeresen fogyasztani, fagyasztott, friss, vagy akár lekvár formájában is.

áfonya
Az áfonya (Vaccinium) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó nemzetség
Fotó:  Sneha Cecil/UnSplash

 

Fogyasszunk több halat!

 

Az NHS azt javasolja, hogy mindannyian törekedjünk arra, hogy hetente legalább kétszer együnk halat. A zsíros halak, például a lazac, a makréla, a szardella és a szardínia gazdagok EPA és DHA hosszú láncú, omega-3 zsírsavakban, amelyek gyulladásgátló tulajdonságaikról ismertek. Amikor ilyen típusú halakat fogyasztunk, szervezetünk ezeket zsírsavakat rezolvinoknak és protektineknek nevezett vegyületekké alakítja, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladás szintjét a szervezetben. A tengeri halak szennyezettségéről azonban sokat lehet hallani, sokan a bennük kimutatható higany miatt aggódnak. Ezzel szemben a hazánkban megtalálható folyami halaknál nem kell emiatt aggódni, sőt sokszor könnyebben hozzájuthatunk jóval kedvezőbb áron is. Érdemes így a hazánkban tenyésztett fajtákat is beépíteni az étrendünkbe, mint például a ponty, a harcsa, vagy éppen a pisztráng.

 

Brokkoli, a csodazöldség

Képünk illusztráció.
Fotó: Mirror

Sokan talán nem is tudják, hogy mennyire jótékony hatása van ennek a közkedvelt zöldségnek. Amellett, hogy jó rost- és fehérjeforrás, ez a tápanyagban gazdag zöldség különösen gazdag antioxidáns flavonoidokban, mint például a kempferol és a kvercetin. Ezenkívül számos karotinoidot tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni a bőrrák és bizonyos szembetegségek kialakulását. Amellett, hogy a brokkoli remek kísérője bármilyen sült húsnak, készíthetünk belőle levest, ehetjük szószos tésztához, rakottan, vagy éppen rántva is finom.

 

Kurkuma a gyógyító fűszer

 

Ez az arany színű fűszer is azon divatos alapanyagok közé tartozik, amelyeket manapság egyre többen fogyasztanak. A kurkuma olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni az ízületi gyulladással járó fájdalmakat, valamint megnyugtatják a gyulladásos bőrproblémákat, például a pattanásokat. A kutatók azt találták, hogy a kurkuminnak nevezett, élénksárga vegyszer, amely a kurkuma szokatlan színét adja, képes kölcsönhatásba lépni a gyulladásban szerepet játszó különféle molekulákkal, sokan pedig úgy vélik, hogy ugyanolyan hatékonyan elnyomja a gyulladást, mint a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók.