12 hiba, amit csirkesütés közben elkövethetünk

sült csirke
Vágólapra másolva!
A sült csirke egyszerű, de ízletes étel, amit bárki könnyen elkészíthet, hiszen a szakácskönyvek és az internet is hemzseg a tökéletes végeredményt ígérő receptektől. A művelet tényleg nem bonyolult, de a készítésekor viszonylag könnyű hibázni. A Mindmegette számba vette a leggyakoribb, minőségromboló "tévedéseket".
Vágólapra másolva!

Ha húsételekről van szó, akkor egy igazi jolly jokernek számít a sült csirke. Önmagában nem túl izgalmas, de kiválóan fűszerezhető, rengeteg szósz illik hozzá, és aránylag gyorsan elkészül. Viszont ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot, el kell kerülni néhány hibát. Ha az alábbi buktatókra fokozottan odafigyelünk, akkor tökéletes lesz a végeredmény:

  1. Nem vásárolunk körültekintően
    Bár vészhelyzetben jó megoldás a fagyasztóban található aranytartalékhoz nyúlni, a tökéletes sült csirkéhez válasszunk inkább friss húst. Mint minden élelmiszer, így a csirke is annál jobb minőségű, minél rövidebb az utat tesz meg a tenyésztőtől a boltig vagy a felhasználóig.

    Ha kistermelőtől vásárolunk házi, vagy tanyasi csirkét, finomabb, zamatosabb lesz a hús.

  2. Nem olvasztjuk ki a húst
    A fagyasztott csirkehúst sütés előtt olvasszuk ki, különben könnyen megég. A legjobb, ha felhasználás előtt 8-10 órával a hűtőszekrénybe téve kezdjük meg a kiolvasztást, majd még kb. 3 órán át szobahőmérsékleten hagyjuk állni a csirkehúst. Így egyenletesebben sül át a hús és nem lesz száraz, hanem puha és lédús.
    A sült csirke egyszerű, de ízletes étel. Forrás: Ács Bori
  3. Megmossuk a húst
    Hiába mossuk meg a csirkehúst felhasználás előtt, a vízzel nem távolítjuk el a baktériumokat. Sőt, még rontunk is a helyzeten, hiszen a mosogatóra is átkerülhetnek a mikrobák, ahonnan nagy valószínűséggel más élelmiszerekre is rákerülnek a szennyeződések.

  4. Nem töröljük át a húst sütés előtt
    Mint fentebb említettük, megmosni nem kell, de egy papírtörlővel itassuk fel az esetleges nedvességet a felületéről. Ha vizes marad a hús, a bőre nem karamellizálódik a kívánt módon, mert a sütés során nagyobb gőz keletkezik.

  5. Túl sok olajban sütjük a csirkét
    Logikusnak tűnhet, hogy bőségesen használunk olíva- vagy más növényi olajat, pedig a csirkében minden zsír benne van, amire a sütéshez szükség van.

    Egy pár csepp olaj a tetején egy kis extra ízt ad a sültnek, a túl sok olaj azonban olajossá, zsírossá teheti a végeredményt.

    Ha aranybarna, ropogós bőrű sült csirkére vágyunk, különösen figyeljünk a hozzáadott olaj mennyiségére.

  6. Nem használunk extra fűszereket
    A baromfihús szinte szívja magába az ízeket. A só és a bors jó kezdet, de bátran használjunk más fűszereket is, hogy aromásabb és finomabb legyen az étel. Mélyebb ízt ad a csirkehúsnak például a kakukkfű, a bazsalikom, a zsálya, a rozmaring, a petrezselyem és a fokhagyma. Kísérletezzük ki a számunkra leginkább megfelelő fűszer-kombinációt!
    Ha húsételekről van szó, akkor egy igazi jolly jokernek számít a sült csirke. Forrás: Táfelspicc
  7. Nem gondoljuk végig, melyik rácson készítjük az ételt
    Ha hagyományos sütőnk van, nem szabad elfelejteni, hogy a meleg felfelé száll: ha az alsó rácsra tesszük a csirkét esetleg nem kap elég meleget, ha pedig túl magasra, könnyen megéghet.

    Általános szabály, hogy a legjobb hely a csirkesütéshez a középső állás.

    Légkeveréses sütőnél nincs jelentősége, hová tesszük, hiszen a sütő keringeti a hőt és biztosítja, hogy egyenletesen, mindenhol érje a meleg az ételt. Légkeveréses sütőben érdemes legalább 20-25 fokkal alacsonyabbra venni a hőmérsékletet, mert könnyen megéghet a hús.

  8. Gyorsan sütjük a húst
    A szakácsok legnagyobb ellensége a türelmetlenség, a sült csirke pedig kiváló példa erre. Lassú és megfontolt sütést igényel, még a "gyorsabb" sült csirke recepteknél is legalább egy órát kell számolni a sütésre. A csirkét 170-180 fokos sütőben érdemes sütni, és ha zamatosabb ízt szeretnénk akkor az utolsó percekben 220-250 fokra melegíthetjük a sütőt.

    Ne feledjük, hogy a receptek csak becsült időt adnak arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell sütni a húst!

    Vegyük figyelembe a sütőnk adottságait, a csirke méretét és azt, hogy hogyan szeretjük a sült húst.

  9. Nem fedjük le a húst sütés közben
    Lehet, hogy ettől a "hibától" nem lesz rosszabb a sült csirke, viszont a sütő olyan zsíros lesz, amit majd nehezen tudunk megtisztítani. Sütés közben feloldódik a csirkében lévő zsír, a benne lévő nedvesség pedig gőzzé alakul. A forró zsiradék és a víz keveredése sercegéshez, fröcsögéshez vezet. A forró felülettel érintkezve ez a zsiradék égni, füstölni kezdhet. Hogy elkerüljük a sütő szennyeződését, fedjük le a húst alufóliával. Jó ötlet, ha a serpenyő alját kibéleljük zöldségekkel – ezek felszívják a zsírt.
    Egy pár csepp olaj a tetején egy kis extra ízt ad a sültnek. Fotó: Adrián Zoltán - Origo
  10. Türelmetlenek vagyunk
    Ha mindent jól csináltunk, és minden lehetséges hibát kiküszöböltünk, akkor a sült csirke gyönyörű aranybarna lesz: a húsa omlós, a bőre pedig ropogós. Egy egyszerű mozdulattal azonban tönkre tehetünk mindent: ha azonnal elkezdjük feldarabolni a húst, a nedvesség gyorsan elillan a húsból. A sütőből kivéve hagyjuk állni a csirkét legalább 10-15 percig: ennyi idő alatt ugyanis a benne lévő nedvesség lehűl és leülepedik a húsban és majd csak az első harapáskor távozik, tehát megéri türelmesnek lenni.

  11. Csak az egyik rész elkészítésére koncentrálunk
    A sült csirke egyben sütve a legfinomabb. Klasszikus probléma, hogy ha az egyik részére ügyelünk csak, az esetleg a másik rész minőségromlásával járhat: ha finom, omlós a mellhús, előfordulhat, hogy a comb még rágós, kevésbé átsült. De fordítva is igaz: ha ropogósra sütjük a combokat, a mell túlsül és száraz, fojtós lesz. Van azonban egy jól bevált módszer arra, hogy minden része tökéletes átsüljön a csirkének: áztassuk sós vízbe a húst a sütés előtti éjszaka. A sós lé segít megkötni a nedvességet a csirke belsejében, így a mell nem fog kiszáradni.
    Általános szabály, hogy a legjobb hely a csirkesütéshez a középső állás. Forrás: shutterstock.com
  12. Nem használunk rácsos sütőedényt
    Rácsos serpenyőben sütve a csirkehús nem fürdik a saját levében. Ha így készítjük a sült csirkét, nemcsak finomabb lesz a végeredmény, hanem sokat teszünk az optimális testsúly megőrzéséért, a szív- és érrendszer egészségéért, hiszen jóval kevesebb zsírt fogyasztunk el.