Vágólapra másolva!
A Ferencváros a hazai 4-0-s győzelem után idegenben is nyert a Shamrock Rovers ellen, így 6-0-s összesítéssel jutott tovább a Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójából. Ez az egyik legnagyobb különbségű győzelem a második körben, ahol számos váratlan eredmény mutatta meg, hogy már alig-alig van előre lejátszott párharc, ami csak tovább növeli a Fradi sikerének az értékét. A következő forduló is csak papíron lesz könnyű, a máltai Hamrun Spartans biztos, hogy rágós falat lesz.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Dublinból.

Egy éve a 4-0-s hazai győzelem kissé kényelmessé tette a csapatot, bár az akkor még Sztanyiszlav Csercseszov vezette társaságnak mentségére szóljon, hogy számukra csak az volt a fontos, hogy az Európa-liga-selejtező rájátszásából biztosítsák a helyüket a csoportkörben. Hogy ez akkor egy utolsó percben kapott góllal egy 0-1-s vereséggel sikerült, igazából nem osztott, nem szorzott és különösebben senkinek nem fájt, és senkit nem is érdekelt. Idén azonban merőben más volt a helyzet: a Klaksvík elleni BL-búcsú után a hazai 4-0-lal megmutatta a Fradi, hogy tud még focizni, de a renoméja helyreállításához elengedhetetlen volt, hogy ezúttal idegenben is nyerjen a csapat.

Ezt emelte ki az Origónak már Dublinban nyilatkozó Dibusz Dénes, és erről beszélt a meccs előtti sajtótájékoztatón Máté Csaba vezetőedző is.

Ehhez képest, bár a meccs első helyzete a Fradi előtt adódott, hálát adhattunk Dibusznak és a felső lécnek, hogy nem szerzett vezetést a hatalmas elánnal harcoló Shamrock az első negyedórában. Egy gól mindig jól jön, ha a mieink rúgják, de Kristoffer Zachariassen találatára ezúttal még annál is nagyobb szükség volt. A norvég támadó az előző idény Európa-liga meccsein a Fradi egyik, ha nem a legjobb játékosa volt, tavasszal azonban neki sem ment játék, most azonban régi szokásához híven jókor volt jó helyen, és, ha kis szerencsével is, de a 30. percben megszerezte a vezetést a Fradinak.

A gól kicsit lehűtött az ír kedélyeket, a Fradi magabiztosan kézben tartotta a találkozót. Azok után is, hogy Máté Csaba a szünetben hármat cserélt. Mint elmondta, ezek részben tervezett cserék voltak, hiszen már gondolnia kellett a Fehérvár elleni hétvégi bajnokira és a jövő heti újabb Konferencia-liga-meccsere. Másrészt azonban nem volt mindennel elégedett.

"Nehéz meccsen vagyunk túl - kezdte a lefújás után. - Hosszú volt a csapatunk, nem jól támadtunk le, amiből lettek is helyzeteik, de ezeket megúsztuk. És közben nekünk is voltak azért helyzeteink. A félidő közepén védekezést váltottunk, és onnantól jobban is működött a dolog.

- értékelt a szakvezető.

"A védekezésünk még hagyott kívánnivalót maga után, de, amikor ezt tudtuk korrigálni, akkor már rengeteg labdát szereztünk, és, ha a támadó harmadban elkövetett labdavesztések számát le tudjuk faragni, akkor a jövőben még több helyzetet alakíthatunk ki az ellenfelek kapuja előtt" - mondta már az Origo kérdésére a lefújást követően.

Máté Csaba, ha mindennel nem is volt elégedetten, a kettős győzelemnek fenntartások nélkül tud örülni Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik fordulóban a georgiai Dinamo Tbiliszit kettős győzelemmel (2-1 otthon, 1-0 idegenben) búcsúztató máltai Hamrun Spartans vár a Fradira. Meglepődött-e a máltaiak továbbjutásán, kérdeztük Máté Csabától.

Az, hogy egy csapat kettős győzelemmel tud továbbjutni azért jól mutatja az erejét és megérdemelt továbbjutás lehetett. Egyébiránt különösebben nem foglalkozunk vele, a saját játékunkkal kell foglalkoznunk, kielemezzük majd az ellenfelet, és felkészülünk, hogy a következő fordulót is sikerrel tudjuk venni" - mondta határozottan a Fradi edzője.

Érdemes kitérni a "kapott gól nélkül lehozták a párharcot" részre: a selejtező második fordulójában lejátszott 51 párca közül a Fradién kívül mindössze négy olyan volt, amelyben egy csapat kapott gól nélkül tudott továbbjutni! Ezek közül kettő, a Valmiera és Fenerbahce továbbjutása a San Marinói Tre Penne, illetve a moldáv Zimbru ellen a komolytalan kategóriába tartozik. Előbi összesítsében 10-0, míg utóbbi 9-0 lett.

A Fradi hatgólos sikeréhez hasonló külöbség egy párharcban volt, a koszovói Ballkani ütötte ki 7-1-el az északír Larnét, a többi párharc mind szorosabb volt, hét hosszabbításban, kettő büntetőkkel dőlt el, és rengeteg volt az egy-két gólo különbség összesítésben. Azaz korántsem magától értetődő egy 6-0-s továbbjutás.

"Nagyon felszívta magát, de tudtuk, hogy kemények lesznek, mert itthon tavaly is nagyon hajtottak, úgyhogy nagyon örülünk, hogy nyerni tudtunk" - mondta a lefújás után az öltözőfolyosón lihegő Lisztes Krisztián. - Fontos volt, hogy nyerjünk, és az sem mindegy, hogy milyen arányban, mert minden gól növeli az önbizalmunkat" - tette hozzá a fiatal csatár, aki úgy érzi, a kitűzött célt teljesítették.

Lisztes Krisztián (76), akárcsak a jobbján álló Kristoffer Zachariassen, joggal ünnepelheti a továbbjutást Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Reméljük, hogy visszataláltunk arra az útra, amiről letértünk a Klaksvík ellen, most az a feladat, hogy minél tovább tudjuk őrizni a veretlenséget" - mondta a fiatal támadó, aki ezúttal szűk félórát töltött a pályán, és egyszer helyzetbe is került, amit kapura lövéssel tudott zárni. Az látszik, hogy neki még sok ilyen meccset kell játszania, de az is egyértelmű, hogy a "kis Lisztes" óriási tehetsége a magyar focinak.

Egyébiránt a Fradi attól is Fradi, hogy bárhova megy, biztos, hogy lesznek szurkolói. Persze, amíg tavaly a nagy siker kapujában mintegy 200 magyar, jó része Nagy-Britanniában vagy éppen Írországban élő szurkoló volt a vendégszektorban, addig most talán három tucatnyian álltak a magyar zászló mögött. De ott voltak, eljöttek, és biztosak vagyunk benne, hogy az újabb győzelem egyre több drukkernek adja majd vissza a kedvét, hogy a csapat után utazzon egy külföldi meccsre.

A lefújás után a játékosok megköszönték a biztatást a maroknyi tábornak Forrás: Origo

A harmadik fordulóig nem sokat kell aludni, és nem sok pihenő vár a csapatra. A Fradi pénteken este ér vissza Budapestre, vasárnap 17.45-től már Fehérváron játszik bajnokit, hogy aztán kedden ismét repülőre üljön és Máltára utazzon, ahol 19 órakor már a Hamrun Spartans fogadja. De, ahogy még Csercseszov mondta nem is olyan régen: mindenki azért dolgozott egész évben, hogy ilyen fárasztó nyara és ősze legyen.

A Fradi összességében ismét erőt mutatott, és nem hagyott kétséget afelől, hogy sorozatban ötödik alkalommal is ott a helye egy európai kupasorozat főtábláján.