Brutális vihar csapott le Amerikában, több százezren maradtak áram nélkül - videó

Severe Houston Storm Leaves Widespread Damage, Over 1 Million Without Power
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Halálos vihar volt Houston térségében csütörtökön. A hatalmas szél ablakokat tört ki, fákat döntött ki, és több százezer otthonban és vállalkozásban szűnt meg az áramszolgáltatás. Délkelet-Texast ebben a hónapban már másodszor sújtotta hatalmas vihar.
Vágólapra másolva!

Halálos vihar volt Houston térségében csütörtökön és legalább négy ember meghalt - közölte John Whitmire, Houston polgármestere.

Lecsapott egy 160 kilométer/órás széllökésekkel járó vihar, ami az Ike hurrikánnal egyenértékű, jelentős károkat okozott a belvárosban

- mondta Whitmire. 

A halálos áldozatok közül ketten kidőlt fák miatt haltak meg, mondta Samuel Peña houstoni tűzoltóparancsnok újságíróknak. Egy másik embert egy daru ölt meg, amit a szél felborított. Whitmire kérte az embereket, hogy maradjanak otthon. A houstoni Országos Meteorológiai Szolgálat irodája közölte, hogy több megyére is figyelmeztetést adtak ki az esti órákra a villámárvizek és a heves zivatarok miatt.  

Ha a vihar útvonalán vagytok, azonnal keressetek menedéket. Irány a legalsó emelet!

 - figyelmeztetett korábban az NWS-iroda a közösségi médiában.

Az utcákat elöntötte a víz, és fák dőltek ki az egész régióban. A CBS leányvállalata, a KHOU-TV képeket mutatott Houston belvárosában egy irodaház betört ablakairól, az utca tele volt üvegszilánkokkal. A PowerOutage.us közüzemi nyomkövető szerint csütörtök késő estig összesen valamivel kevesebb mint egymillió fogyasztó volt áram nélkül Texasban. Ez a szám helyi idő szerint hajnali 4 órára 834 ezerre csökkent - írja a CBS.

Severe Houston Storm Leaves Widespread Damage, Over 1 Million Without Power
A hatalmas szél ablakokat tört ki, fákat döntött ki, és legalább négyen meghaltak

Houston két nagy repülőterén a szélsőséges időjárás miatt nem indultak járatok. A Bush Intercontinental repülőtéren 96 kilométer/órát meghaladó szelet mértek.

A Houston Independent School District bejelentette, hogy pénteken minden iskola zárva lesz. Május első hetében is heves viharok sújtották a régiót, ami miatt sok embert kellett kimenekíteni a régióból. Houston polgármestere elmondta, hogy a mentőszolgálatok jelenleg is megszakítás nélkül dolgoznak. Magyarországon jégeső és viharos szél miatt is kiadták a riasztást.