Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

Vágólapra másolva!
Ukrajnának "joga van" ahhoz, hogy britek által szállított fegyverekkel csapást mérjen Oroszországra saját területén belül - jelentette ki David Cameron brit külügyminiszter a kijevi útján.
Vágólapra másolva!

A Reutersnek adott interjújában Cameron azt mondta, hogy Ukrajna dönti el, hogyan használja az Egyesült Királyság fegyvereit.

Arra a kérdésre, hogy ez magában foglalja-e az Oroszországon belüli célpontokat, azt mondta: "Ukrajnának megvan ez a joga. Ahogy Oroszország csapásokat mér Ukrajna belsejében, teljesen érthető, hogy Ukrajna miért érzi szükségét annak, hogy megvédje magát".

Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán államfő fogadja David Cameron brit külügyminisztert Kijevben 2024. május 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében.
Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

A háború kezdete óta Ukrajna nyugati partnerei egyetlen feltételt szabtak Kijevnek, hogy továbbra is kapjon katonai segítséget: ne csapjon le Oroszországban. 

De olyan országok, mint Finnország és Lettország azóta kijelentették, hogy támogatják Ukrajna jogát arra, hogy az általuk biztosított fegyvereket önmaga védelmére használja, beleértve az Oroszországban végrehajtott csapásokat is.

David Cameron volt brit miniszterelnöknek ez volt a második kijevi útja, amióta átvette a brit külügyminiszteri tisztséget.

A látogatásra egy héttel azután került sor, hogy az Egyesült Királyság bejelentette az eddigi legnagyobb katonai segélycsomagját Ukrajnának. A támogatás újabb jeleként Cameron 3 milliárd font éves katonai segítséget ígért Ukrajnának "addig, amíg szükséges".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a brit diplomatával folytatott megbeszélésén megköszönte Cameronnak a támogatást - írja a Politico.

Borítókép: Egy orosz rakétatámadás miatt ég az odesszai jogi akadémia épülete.