Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
A képviselőház után a szenátus is elfogadta azt a törvénytervezetet, amely betiltaná a TikTokot az Egyesült Államokban. Az USA jogrendszere szerint a jogerőre emelkedéshez már csak Joe Biden elnök aláírására van szükség, aki előzetesen erre már ígéretet tett.
Vágólapra másolva!

Korábbi cikkekben már beszámoltunk arról, hogy egyre valószínűbb, hogy az Egyesült Államok egész területén betiltják a TikTok alkalmazást. Az ügy apropója, hogy az amerikai kormány attól tart, hogy a népszerű videómegosztó app miatt amerikaiak millióinak személyes adatai kerülhetnek az egyik legnagyobb rivális, a kínai kormány kezébe. 

Korábban beszámoltunk arról, hogy rendkívül sebességgel egy hét alatt átment az Egyesült Államok képviselőházán a TikTok megregulázására kitalált törvényjavaslat, ezzel az amerikai honatyák rá kívánják kényszeríteni a kínai Bytedance-et a rövid videós szolgáltatás eladására. A törvénytervezet képviselőház általi elfogadásával még nem volt vége a dalnak, az ügy átkerült a szenátusba. Most a javaslatot a szenátus elsöprő többséggel – 79 igen és 18 nem szavazattal – fogadta el. 

Képünk illusztráció!
Fotó: Getty Images

A képviselőház után az amerikai szenátus is elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a nemzetbiztonsági félelmek miatt betiltaná a TikTokot Amerikában.

A törvény kilenc hónapot ad a TikTok kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek, hogy eladja részesedését, különben az alkalmazást blokkolni fogják az Egyesült Államokban.

A törvényjavaslatot most átadják Joe Biden amerikai elnöknek, aki azt mondta, hogy amint az asztalára kerül, aláírja azt.

Korábban a Bytedance azt mondta, hogy ellenezni fog minden olyan kísérletet, amely arra kényszerítené, hogy eladja a TikTokot. Az eladás lehetősége azonban felkeltette Bobby Kotick figyelmét: az üzletember meg is kereste az akvizíció ötletével a TikTokot alapított Zhang Yiminget, plusz befektetőtársakat próbál toborozni, hiszen potenciálisan egy több száz milliárd dolláros akvizícióról lenne szó.

Ha az USA sikeresen rákényszeríti a ByteDance-t a TikTok eladására, akkor is szükség lenne a kínai tisztviselők jóváhagyására - de Kína megfogadta, hogy ellenezni fog minden ilyen lépést. Több évbe is beletelhet, mire az alkalmazást az Egyesült Államokban végleg blokkolják, mivel a ByteDance jogi lépései - valószínűleg egészen a legfelsőbb bíróságig - késleltetnék a folyamatot - írta a BBC.

A jogszabály kilenc hónapot adna a vállalatnak a TikTok eladására, további három hónapos türelmi idővel.

Ha nem sikerül időben eladni, akkor az alkalmazást blokkolhatják az országban, mert az USA attól tart, hogy a TikTokot amerikaiak elleni kémkedésre vagy propaganda terjesztésére használhatják.

Donald Trump 2020-ban már megpróbálta betiltani a platformot, míg 2023-ban Montanában állami szintű tilalmat fogadtak el. A két tilalmat végül a bíróságok akadályozták meg, és azóta Trump álláspontja megváltozott a platformmal kapcsolatban.

Az amerikai politikusoknak is szembe kell nézniük a nyilvánosság reakciójával - a szolgáltatásnak több mint 170 millió felhasználója van országszerte.

Illusztráció.
Fotó: AFP/Manjunath Kiran

Nem tesz jót Hollywoodnak a TikTok betiltása

Korábban arról is írtunk, hogy a TikTok betiltása "nagy gyomros" lenne Hollywood számára, mivel aktívan használják az alkalmazást a filmjeik és a tévéműsoraik népszerűsítésére, különösen a fiatal amerikaiak körében, akik órákat töltenek a kínai közösségi média használatával.