Óriási veszélyben vannak a gyerekek, csempészetre is felhasználják őket - mutatjuk a gyomorforgató részleteket

Vágólapra másolva!
Eddig több mint 33 letartóztatást hajtottak végre, többek között kábítószeres és szexuális bűncselekmények miatt a manchesteri rendőrök. A szülőket fokozottan kérik, hogy beszéljenek gyermekeikkel a lehetséges vesztegetésekről, idegenekről és a különböző közösségi médiumok biztonságos használatáról - szakértők szerint ugyanis az, hogy a népszerű oldalaknak engedélyezzük a helyadatokhoz való hozzáférést, óriási veszélynek teszi ki a fiatalokat. Ezeket az adatokat ugyanis az emberkereskedők és csempészek is monitorozzák.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb teret nyer az úgynevezett vape - az elektromos cigaretta. Ezek külleme és ízesítése úgy van megtervezve, hogy kívánatos legyen és vásárlásra ösztönözzön. Leginkább a tinédzser korosztály van ennek az új őrületnek kitéve - a tartozni valahova érzés sokszor meggátolja a racionális gondolkodást. 

Arra a kérdésre, hogy a bűnözők hogyan azonosítják az üzleteiket látogató gyerekeket, könnyű a válasz: 

Bármelyik közösségi oldalon. Ha a gyerekek belépnek egy üzletbe, akkor a bűnözők a Snapchaten láthatják, hogy ki van az üzletükben. Ha az emberek megosztják a tartózkodási helyüket, akkor nagyon könnyen meg tudják "Snapelni" őket, ezzel könnyen beazonosítják az áldozatokat.

vapeGYerek, cigi, gyerek, fiatal, dohányzó, letartóztatás
Gyerekeket vesznek őrizbe csempészés miatt
Fotó: twitter.com

Nem csak kábítószerről van szó, mindenféle áruról szó lehet. Különböző típusú csomagok szállítására és pénzszállításra is felhasználhatják a gyanútlan gyerekeket. Azt mondják a kizsákmányolók, hogy "ezt ingyen odaadom neked, csak menj és vidd el nekem arra a címre". Előfordulhat, hogy egy vagy két alkalommal adtak nekik valamit ingyen, majd a harmadik vagy negyedik alkalommal azt mondják, hogy "tartozol nekem, ezért most azt akarom, hogy tegyél meg nekem valamit.

Ezek leginkább a zsarolásról, hatalom gyakorlásról, kizsákmányolásról szólnak. Nem csak az a modell létezik, amivel fiatalon is riogattak minket - nem mindig fekete autó jön a cukros bácsival. A mai modern technológia sajnos még nagyobb veszélynek teszi ki a gyerekeket és serdülő fiatalokat - a felnőttekkel egyetemben. Létezik a kortársak közötti modell, amely lehet, hogy egy fiatal lány barátkozik egy másik fiatal lánnyal. Létezik a barátnő-barát modell is, amikor a kizsákmányoló úgy tesz, mintha kapcsolatban állna az áldozattal vagy a gyermekkel. Ez nem különbözik attól, mintha egy felnőtt bántalmazna egy hétéves gyermeket. Ez még mindig kizsákmányolás, de a kizsákmányolásban érintett gyermek, ha azt mondjuk neki, hogy "ki ez a személy neked?", azt fogja mondani, hogy "ó, ez a barátom". Ezzel kezdődik a kizsákmányolás útja.

Aztán ott van a partimodell, amikor az áldozatot egy barátja elviszi egy partira. Ott vagy a partin, aztán az egyik percben mindenki alkoholt és drogot osztogatnak, és úgy tűnik, hogy ingyen van. A harmadik alkalommal visszamész a buliba, és azt mondják neked, hogy az már nem ingyenes, és "tartozol nekem az utolsó két buliért, amelyen részt vettél".

A Snapchat szóvivője kijelentette: 

A fiatalok bármilyen kizsákmányolása visszataszító, és nincs helye a Snapchaten. A 13-17 évesek számára extra biztonsági funkciókat biztosítunk, többek között egy felugró figyelmeztetést mutatunk, ha olyan valaki lép kapcsolatba velük, akit nem ismernek. A Snap térképen a helymegosztás alapértelmezés szerint ki van kapcsolva - a snapchatelőknek választaniuk kell, hogy meg akarják-e osztani a helyzetüket, és ha ezt megteszik, akkor csak a barátaik számára láthatóak. Szülői eszközeink segítségével a szülők láthatják, hogy a tizenévesek kivel beszélgetnek, és jelenthetik a fiókokat a bizalmi és biztonsági csapatainknak, akik a rendőrséggel együttműködve támogatják a nyomozást.

Forrás: Mirror