Kigyulladt a berlini porosz palota

tűz, berlin
Vágólapra másolva!
Kigyulladt Berlinben a felújítás alatt álló egykori királyi palota, melyet a porosz uralkodók több periódusban építettek.
Vágólapra másolva!

A tűzoltóság közleménye szerint egységeik már a helyszínen vannak, egyelőre több információval nem szolgáltak, írja az ABC News. A Bild szerint szerdán reggel riasztották a tűzoltókat, állítólag egy robbanást is lehetett hallani.

A mentőszolgálatoktól nagyjából 80 ember van a helyszínen, a balesetben egy ember megsérült, írja a Reuters. A tűzoltóság szerint egy propán gázpalack robbant fel, melynek követeztében építési anyagok és két aszfaltmelegítő tartály gyulladt ki.

A tűzoltók nagyjából fél óra alatt ellenőrzésük alá vonták a lángoló területet. A városközpont felett fekete füst gomolygott.

A rendőrség szerint nincs arra utaló jel, hogy szándékos gyújtogatás lenne a háttérben,

de vizsgálatot indítanak az ügyben.

A palotát a 15. században kezdték építeni, és a 18. században fejezték be. A II. világháború alatt súlyosan megrongálódott, majd a keletnémet kommunisták lerombolták, hogy egy nagy teret és új parlamentet építsenek a helyén.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christophe Gateau

Jelenleg az eredetit idéző homlokzat felújítása zajlik a helyszínen, melyet még ebben az évben terveznek befejezni.

Az építkezés 2012-ben kezdődött. Az épület, mely egy múzeumnak és egy kulturális központnak fog helyet adni, ebben az évben nyitna. A költségek 644 millió euróra (több mint 231 milliárd forint) emelkedtek a tervezett 552 millióhoz képest.

A barokk palotát a porosz Hohenzollern dinasztia használta mint téli rezidenciát az I. világháborúig, amikor Németország utolsó császára, II. Vilmos lemondásra kényszerült. Múzemunként szolgált a weimari köztársaság alatt, majd a nácik többnyire elhanyagolták.