Tömegkatasztrófától tart a tábornok

Vágólapra másolva!
Az Irakban állomásozó amerikai haderők főparancsnoka attól tart, hogy átszakadhat a moszuli víztározó gátja, ami tömegkatasztrófával járna. A gát iraki vezérigazgatója szerint ugyanakkor aggodalomra semmi ok.
Vágólapra másolva!

Közös terv

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció vizsgálja a Tigris folyón épült, vízerőműként is szolgáló gát összeomlásának valószínűségét, és a legrosszabb eshetőségre gondolva, az iraki kormánnyal közösen tervet dolgozott ki a környék lakosságának kimenekítésére.

A világ legveszélyesebb gátja

Az amerikai hadsereg mérnökei tíz évvel ezelőtt a világ legveszélyesebb gátjának minősítették a moszulit. Indoklásuk: a gát nagyrészt földből épült, ezért a víz könnyen meglazíthatja. Az amerikai tanulmány szerint

gátszakadás esetén húsz méter mély víz alá kerülne Moszul, és félmillió ember halna meg.

Moszul Irak második legnagyobb városa, a gát pedig Irak legnagyobb ilyen létesítménye, de az egész Közel-Keleten is csupán három nagyobb van nála.

Csak egy része működik

Az 1980-as évek elején épült a Tigris folyón, és volt idő, hogy Irak jelentős területét látta el árammal, ráadásul a vízszolgáltatás kiegyensúlyozottságában is oroszlánrésze volt. Jelenleg kapacitásának csak egy része működik.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 2014-ben elfoglalta,

és ekkor a szakértők nem tudták elvégezni rajta a megelőző-karbantartó munkákat - de néhány héttel később az iraki erők visszafoglalták, és azóta is ellenőrzésük alatt tartják.

Az irakiak nem tudnak tervről

A gát vezérigazgatója, Rijád Izeddin egyébként jóval derűlátóbban nyilatkozott az AP-nek. "Nincs ok aggodalomra, a gátnak nincs semmilyen komoly baja" - mondta. Hozzátette, hogy nem tud vészforgatókönyvről, azaz gátszakadás esetén az érintett lakosság gyors elköltöztetésének tervéről.
"Az amerikaiak nem mondtak nekünk semmit" - mondta.