Már 16 halott az óceánjáróbalesetben

Vágólapra másolva!
Már tizenöt halálos áldozata van annak a szombati balesetnek, amely a világ második legnagyobb óceánjáró hajóján történt Franciaországban. A tragikus balesetet az okozta, hogy leszakadt a kikötőben álló hajóra vezető vaslépcső, amelyen negyven ember tartózkodott.
Vágólapra másolva!

Tizenhatra emelkedett a saint-nazaire-i hajóépítő üzem szárazdokkjában átadásra váró Queen Mary 2 óceánjárón történt katasztrófa halálos áldozatainak száma - jelentették be vasárnap Párizsban. A világ legnagyobb luxushajójának építésében részt vállaló francia Alstom cég képviselője arról tájékoztatott, hogy az atlanti-parti kikötőben előző nap bekövetkezett baleset 30 sérültjét ápolják továbbra is kórházban. Egy személy életveszélyes, hét további súlyos állapotban van.

Szombaton a kivitelezésben részt vevő 12 ezer hajóépítő munkás, mérnök és más alkalmazottak családtagjainak egy csoportja készült látogatást tenni az 150 000 tonnás QM2-n. Több mint negyvenen lehettek a hajóra vezető acéllépcsőn, amikor 14 óra 22 perckor hirtelen hatalmas reccsenés hallatszott. A feljáró nem tört ketté, hanem függőlegesen lecsapódott, és a rajta lévők rongybábuként zuhantak a szárazdokk húsz méteres mélységben lévő betonpadlójára. A szemtanúk szerit a horrorfilmbe illő borzalmas jelenet pillanatok alatt játszódott le az aláhulló áldozatok és a megdermedt jelenlévők sikoltozása közepette.

A katasztrófa után igen rövid idő alatt mintegy száz tűzoltó és negyven rohammentő kocsi érkezett a helyszínre, megkezdve a sebesültek és halott áldozatok elszállítását a helyi és a nantes-i kórházakba. Az elhunytak névsorát egyelőre nem tették közzé.

A Loire vidéki régió ügyésze már szombaton vizsgálatot rendelt el. A vasárnapi párizsi sajtó helyszínről származó információi egyelőre nem adnak választ a kérdésre: mitől szakadt le a dokk széléről az óceánjáróra vezető tízméteres lépcső. Az átjárót az Endel cég, a Chantiers de l'Atlantique hajóépítő társaság régi beszállítója állította fel pénteken, s mint a helyiek megjegyezték, a hasonló szerkezetekkel korábban nem volt probléma.

A hónapokkal ezelőtt kezdődött, minden hétvégén különleges élményt kínáló hajólátogatások során eddig 360 ezren csodálták meg minden idők legnagyobb óceánjáróját.

Vasárnap délutánra várják Saint-Nazaire-be Jacques Chirac köztársasági elnököt, a kormányfőt, a belügyminisztert és a közlekedési tárca vezetőjét. A francia hajóépítő vállalat történetének eddig legnagyobb tragédiája miatt kétnapos gyászt tartanak, az üzem hétfőn sem dolgozik.

Saint-Nazaire város polgármestere bejelentette, hogy a tragédia dacára hajót a tervekben előírt december 20-i dátumra elkészítik, és átadják a megrendelő brit Cunard Line hajózási vállalatnak. II. Erzsébet angol királynő a program szerint január 8-án Southamptonban avatja fel minden idők legnagyobb óceánjáróját, a 800 millió eurós költséggel épült, három és fél futballpálya hosszúságú, 23 emelet magasságú luxushajót, amely 30 tengeri csomós (54 km/óra) sebességgel hét nap alatt képes elérni a brit partoktól New York kikötőjét.