A sütőtökből kivont protein véd a candida fertőzéstől

Vágólapra másolva!
A sütőtök nem csak egyik leghasznosabb téli tápanyagforrásunk, de úgy tűnik, jól bevethető az egyes mikrobákkal folytatott harcban is. Az antibiotikumok túlhasználata miatt egyre nagyobb szükség van újabb, hatásosabb készítményekre, amelyek segíthetünk szervezetünket védekezni a kórokozók ellen, mivel egyes mikrobák már teljesen rezisztenssé váltak a ma használatos antibiotikumokkal szemben.
Vágólapra másolva!

A sütőtököt több országban is alkalmazzák a népi gyógyászat egyik alapelemeként. Egy most lezajlott kutatás során a tökből kivont proteinekkel különböző mikrobák növekedését próbálták meggátolni, többek között az élesztő fertőzéseket okozó Candida albicans-ét. Az egyik vizsgált protein igen erős hatásúnak bizonyult, ráadásul semmilyen más - esetleg káros - mellékhatást nem figyeltek meg a folyamat során. A kutatók azt remélik, hogy a sütőtökből származó protein segítségével olyan gyógyszert tudnak majd kidolgozni, amely hatásos védelmet nyújthat az egyre többeket érintő élesztő fertőzéssel szemben.