A szépségért nem kellene szenvedni

Beyoncé, szépségverseny, videoklip
Beyoncé: Pretty Hurts videoklip
Vágólapra másolva!
Mint arról Beyoncé tavalyi lemezének kritikájában részletesen szó volt, a "vizuális album" minden számához készült klip. Ezek sorban kerülnek fel a YouTube-ra is: legutóbb a szuperszexi Partition, nemrég pedig "a külső szépség nem tesz boldoggá" témájú Pretty Hurts.
Vágólapra másolva!

A hosszú, hétperces klipben képet kapunk arról, hogy a szépségversenyek szereplői hogyan viselkednek a színfalak mögött, hogyan alázzák meg őket és hogyan kínozzák magukat a tökéletes alakért. Aztán amikor Beyoncénak a műsorvezető (Harvey Keitel) felteszi a kérdést, hogy mi a célja az életben, hosszas gondolkodás után rájön, hogy a boldogság, és azt bizony nem itt kell keresni. Mindezt realistának tűnő jelenetekkel, kicsit megbolygatott időrendben. Klipművészeti alkotásként nem annyira erős (inkább csak egyes mozzanatai, mondjuk ahogy Beyoncé néz, amikor kiderül, ki kapja a koronát), de ha segít a Beyoncé-rajongó tinilányoknak önértékelési zavaraik leküzdésében, akkor ez másodlagos szempont.

Az üzenet meglehetősen egyértelmű, de azért felkerült a YouTube-ra egy "így készült" videó is. Ebben Melina Matsoukas rendező arról beszél, hogy maga a klip is betekintés a színfalak mögé, a (külső) szépség leleplezése. Beyoncé pedig azt mondja, hogy szívszorító, hogy egyes fiatal lányok mit meg nem tesznek ezért. Kiderül, hogy nagyrészt improvizációra épül a klip: megvoltak a helyszínek, néhány történést rögzítettek (pl. a hajszárító miatti veszekedést), egyébként pedig rögtönöztek a szereplők. Megmutatják azt a fotót is, amelyen a gyerek Beyoncé pózol rengeteg díjával - ez ihlette azt a jelenetet, amikor felnőttként jól leszámol velük.