Anyák napján a női kiteljesedés csodáját ünnepeljük

anyáknapja
Anyák napján az édesanyákat és nagymamákat köszöntjük!
Fotó: dayoftheyear.com
Vágólapra másolva!
Mit jelent ma édesanyának lenni? Anyák napján köszöntsünk minden csodálatos édesanyát és nagymamát!
Vágólapra másolva!

Már hetek óta eldöntöttem, hogy szeretnék néhány gondolatot megosztani anyák napja kapcsán, átadni valamit, ami más perspektívából világíthatja meg, miért fontos az anyák napja, és miért fontos felköszönteni az édesanyákat, nagymamákat. Miért fontos, hogy ne vegyük természetesnek az élet ajándékait.

Kevés szó esik azokról a családokról, édesanyákról, akiknek meghalt a gyermeke; azokról az édesanyákról, akik várandósak voltak, de elveszítették gyermeküket. Kevés szó esik azokról az édesanyákról és édesapákról, akiknek összetörtek az álmai, és küzdenek azért, hogy megszülessen a várva várt csoda az életükbe. Sokszor eszembe jut az a gondolat, hogy 

azok az édesanyák, akik elveszítették gyermeküket, vajon anyáknak számítanak-e a társadalom szemében úgy, hogy a kisbabájuk nem születhetett meg? Gondol valaki azon édesanyák és édesapák fájdalmára, akikkel megtörtént az a tragédia, amely talán sohasem dolgozható fel igazán?

Nehéz kérdések, mégis jogosak, hiszen az a nő, aki egyszer is a szíve alatt hordta gyermekét, még ha nem is szülhette meg, édesanya.

Egy gyermek elvesztése örök sebet ejt egy szülő szívén. Lehet, hogy ezeknek a sebeknek nincsenek látható jelei, mégis egy életen át fájhatnak, hiszen nyomot hagynak az elveszített gyermek által. Azt gondolom, ezekről a fájdalmakról érdemes beszélni, és felhívni a figyelmet anyák napján azokra a családokra, édesanyákra és édesapákra, akik számára küzdelmes a gyermekvállalás, és sokszor azt érzik, nincs tovább. De nem adják fel, hanem mennek tovább, mert ők lélekben már szülők, akkor is, ha a gyermekük még nem érkezett meg hozzájuk.

Szülőnek lenni viszont csodálatos dolog, valójában áldás, amelybe sokan nem gondolnak bele. Az, hogy anyák napján felköszönti a gyermek az édesanyját, a nagymamáját igazán értékes pillanat az életben. Tulajdonképpen ezek a pillanatok a legértékesebbek!

Amikor az utcán akár munkába menet vagy csak egy séta közben babakocsit toló anyukákat látok – múlt alkalommal egy apukát –, az jutott eszembe, mennyire szerencsések azok, akiknek a családjában kisbaba van, ahol gyermekek vannak. Jókai Mór azt írja: 

a nők tudnak látni, anélkül, hogy odanéznének. 

anyaság, anyák napja,
Sok nő mondja azt magának, hogy "egyszer én is édesanya leszek"
Fotó: Shutterstock

És mire képesek valójában a nők, az édesanyák? Az édesanya megteremti családja számára az otthon melegét, gondoskodik a gyermekekről, egyszerre szeret, küzd, tanít és támaszt nyújt. Édesanyának lenni többet jelent puszta feladatnál. Édesanyának lenni hivatás. Édesanyának lenni misztérium. Édesanyának lenni ajándék. Az édesanya elbűvölő titok, csupa rejtelem, egyszerre igazodási pont és rejtély a családja számára, mégis maga a szeretet, a lélek és méltóság egyben. Olyan iránytű, amely nélkül nincs létezés sem a család, sem a férj számára. Az édesanya maga az élet.

Ma minden csodálatos nőt, édesanyát, nagymamát szeretettel köszöntünk! Azokat a nőket és édesanyákat is, akik még nem tarthatják karjukban gyermeküket. Isten kegyelméből viszont az a nap hamarosan eljöhet. Boldog anyák napját!

 

Fónyi-TisóczkiFlóraavatar
Szerző:Fónyi-Tisóczki Flóra
Szerző:Fónyi-Tisóczki Flóra