Magyar Pétert próbálta mosdatni a Soros-közeli portál, de nagyot hibáztak

Vágólapra másolva!
Közel kétmilliós női biciklivel vett részt Magyar Péter “politikus” az I BIKE BUDAPEST felvonuláson, amit pár nappal később a Lakmusz nevű portál cáfolt - írta a Tűzfalcsoport, amely részletesen utánajárt az ügynek és a kerékpárnak is.
Vágólapra másolva!

A Lakmusz és a dollármédia azt szajkózták, hogy az ominózus kerékpár nem az általunk megjelölt típus, nem női és nem Magyar Péteré, azt csupán kölcsönözte - írta a portál, amely szerint Magyar Péter az „E-Tour Pro Comfort” modellt használta a felvonuláson, és ezt a cég alapítója, Christoph Fraundorfer is megerősítette állítólag. Az  „E-Cross Pro Comfort” modell nem rendelkezik csomagtartóval, ugyanakkor a két modell egyéb érdemi eltérést nem mutat a két termékleírás összevetése alapján, és az E-Tour változatnak van hátsó csomagtartó nélküli változata is, ahol a megkülönböztetés laikus számára szinte lehetetlen.

Az azonban komoly csúsztatásnak tekinthető a Tűzfalcsoport szerint, hogy ez a modell nem női kerékpár.

Az E-Tour Pro Comfort modell alapvetően nőknek ajánlott, ezt erősítik a gyártó honlapján található képek.

Ezt a típust online használt cikként is meg lehet vásárolni, ahol egyértelműen női bicikliként árulják.

A cáfolatokat megjelentető Lakmusz a Political Capital és a 444.hu (Magyar Jeti Zrt.) közös vállalása és 2025-ig tartó szerződést kapott Brüsszeltől. Ők, kiegészülve a szintén korábban OSF-pénzektől nem független Mérték Médiaelemző Műhellyel, illetve az IDEA Alapítvánnyal közösen több százezer eurós üzletet kötöttek. Hivatalosan őket nevezték ki Brüsszelből, hogy egyfajta tényellenőrként és cenzorként működjenek. 

A 2025-ig tartó programra összesen 1 440 000 eurót kap 6 szervezet. Ez forintba átszámolva több mint félmilliárd forint, pontosan 550 828 211 forint. 
A brüsszeli pályázat benyújtásakor a 444-Political Capital ezt írta a „mire kérjük a pénzt rovatban.”

„Több száz tényellenőrzést kívánunk közzétenni és számos csatornán terjeszteni, beleértve a partner saját platformjait. A tényellenőrzők munkájának támogatására szigorú tudományos elemzéseket végzünk (sic!) számítási módszerekkel és gépi tanulással: három AI-alapú eszköz segít jobban felderíteni a dezinformáció forrásait, dinamikáját és hatását.”

Jelen esetben kudarcot vallott mind Magyar Péter mosdatása, mind a tényellenőrzés, és még a mesterséges intelligencia sem segített. Van ilyen - összegzett a Tűzfalcsoport.