Megtalálhatták a 90 kilogrammos, 2 milliárd forintos aranyvécé tolvajait

arany, vécé, America
Vágólapra másolva!
Hamarosan vádat emelhetnek egy négy évvel ezelőtt elkövetett különös bűncselekmény ügyében a brit hatóságok. 2019 szeptemberében lopták el ugyanis Maurizio Cattelan műalkotását, amely egy 18 karátos aranyból készült, közel 90 kilogrammos vécé.
Vágólapra másolva!

A brit rendőrség a hírek szerint nagy áttörést ért el a nyomozásban, és a The Sun értesülései szerint hamarosan vádat emelhetnek a négy éve ellopott aranyvécé ügyében.

Maurizio Cattelan műalkotását épp az oxfordshire-i Blenheim-palotában állították ki. 2019 szeptemberének egyik hajnalán

egy hétfős banda behatolt az épületbe, és kitépte a földből a tömörarany, teljesen működőképes vécét.

A tárgy az olasz művész kiállításának darabja volt, azonban még a kiállítás megnyitása előtt ellopták.

A tolvajok nemcsak elvitték a 6 millió dollár (kb. 2,2 milliárd forint) értékű, közel 90 kilogrammos vécét, hanem jelentős vízkárokat is okoztak a faburkolatú mosdóban.

Akkoriban egy embert előállítottak a rablással kapcsolatban, majd a következő években további hat embert fogtak el, viszont egyetlen esetben sem jutottak el a vádemelésig. A rendőrség azonban kitartóan folytatta a nyomozást, és a The Sun értesülései szerint hamarosan lezárhatják az ügyet.

Mindazonáltal, ha valóban vádat emelnek a tolvajok ellen, akkor is valószínűtlen, hogy az America névre hallgató műalkotást valaha viszontláthatja a közönség.

A szakértők szerint ugyanis szinte biztos, hogy azóta szétbontották, és az aranyat kisebb darabokban értékesítették.

A 18 karátos aranyvécét eredetileg 2016-ban mutatták be a Guggenheim Múzeumban, és a látogatók közel egy éven át tekinthették meg a műalkotást.

Forrás: Robb Report